Kad čujete zbog čega su odlikovani piloti nedavno palog MIG-a 21, neće vam biti čudno što se predsjednik i premijer napokon oko nečega slažu, ma koliko to zvučalo nevjerojatno

Nećete vjerovati, ali predsjednik i premijer se, po svemu sudeći, slažu oko jedne teme!

Naravno, nije u pitanju pomoć Ukrajini kroz obuku njihovih vojnika na tlu RH, a nisu našli niti zajednički jezik oko imenovanja veleposlanika. Još manje ima dogovora oko buduće suradnje na relaciji Pantovčak – MORH. Ministar Mario Banožić i dalje je “crvena krpa” u očima predsjednika Zorana Milanovića, koji ne propušta niti jednu prigodu da ga podbode i omalovaži. Velike frustracije obično idu uz male ovlasti, reklo bi se za ponašanje predsjednika, dok s druge strane također nema previše volje za kompromisom u tzv. općem interesu, pa smo zapravo u pat poziciji koja već šteti Hrvatskoj i na vanjskopolitičkom planu.

Ali, u jednom se, očito je, predsjednik i premijer ipak slažu. Odnosno, barem ne kontriraju jedan drugom onako kako smo već navikli.

U pitanju je tema jačanja Oružanih snaga Republike Hrvatske. Tu se, barem sada stvari tako stoje, dva najmoćnija politička brda u Hrvata ne razilaze. Barem generalno, iako je bilo itekakvih trzavica kad je riječ o nekim konkretnim dijelovima čitave priče o naoružavanju, i kod kupnje Rafala (niste valjda već zaboravili Milanovićevo: “A što mi imamo od tih aviona? Kupili smo nešto što nam ne treba!”), kao i kod pitanja nabave “ubojice tenkova”, odnosno američkih Bradley oklopnjaka.

Tako se na redovnom godišnjem sastanku s najvišim zapovjednicima i čelnicima ustrojbenih jedinica Oružanih snaga, održanom ovoga utorka, predsjednik složio na temu nužnosti hitne nabavke vojne opreme i ubojnih sredstava jer, kako se čulo, “stanje u pojedinim segmentima dovodi u pitanje obrambenu sposobnost Oružanih snaga RH”.

Vladin proračun za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. predvidio je daljnje povećanje Financijskog plana Ministarstva obrane koji je najveći od Domovinskoga rata! Tako će se financijski plan za 2023. godinu uvećati za 32,6 milijuna eura u odnosu na tekući plan za 2022. te će iznositi 1.037.031.696 eura. A projekcije plana za 2024. iznose 1.081.517.985 eura, a za 2025. godinu 1.089.928.339 eura.

Među ostalim, planiraju se sredstva za opremanje višenamjenskim borbenim avionom i borbenim vozilima pješaštva Bradley te borbenim i neborbenim sustavima i opremom, od čega je najznačajnija nabava PZO sustava.

Uostalom, potreba za modernizacijom je očita, čak i da nedavno nismo pretrpjeli popriličan udarac na vojnom planu, koji nas je brutalno podsjetio u kakvim smo problemima.

Sjetimo se, u utorak, 6. prosinca, Hrvatsku je šokirala vijest da su se dvojica pilota HRZ-a koji su letjeli u MIG-21 dvosjedu, Ivan Lukan i Zvonimir Milatović, katapultirali, a avion se srušio na području Slatine, u Virovitičko-podravskoj županiji.

Trebao je to biti rutinski let tijekom “planske obučne aktivnosti”, ali kad letite na muzejskim primjercima, proizvedenim tamo negdje sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, svaki takav nalet je zapravo rizičan, opasan po život, i pilota, ali i onih koje takve letjelice nadlijeću. Sreća da su u zrakoplovu bili iskusni, ranije i odlikovani piloti…

“U 13.44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona objavio poziv u nuždi, u 13.48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje zbog određenih problema s motorom. Ubrzo nakon toga, odletio je prvi helikopter s Lučkog, nakon toga i drugi helikopter. U 15.28 su posade helikoptera su uočile oba padobrana. U 16.25 su piloti već bili u helikopteru na putu prema Lučkom”, sažeo je dramu na nebu zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Svi koji su gledali nastavak kultnog “Top Guna” s Tomom Cruiseom (“Top Gun: Maverick”), mogli su povući analogiju s “modernošću” naših vojnih zrakoplova u trenutku kad dvojac američkih pilota, u pokušaju da se izvuku nakon obaranja, od neprijatelja, kradu iz hangara F-14. Dok su obavljali ubrzane pripreme za polijetanje, mladi pilot pita starijeg kolegu kako se uopće upravlja takvom letjelicom, jer je puna nekakvih tipki, silnih dugmića… Sigurno nisam jedini koji se, gledajući tu scenu zapitao: Što bi tek bilo da su naletjeli na MIG-21!

No, ne moramo u filmskim analogijama tražiti elemente iz stvarnosti našeg ratnog zrakoplovstva koji vuku na apsurd, da ne kažem na priče iz “Alan Forda”. Znate li zašto su Ivan Lukan i Zvonimir Milatović svojedobno bili odlikovani?

Kako je to svojedobno objavio portal Obris.org, Lukan je 2017. godine dobio medalju za izniman pothvat nakon što mu se iznad Brodsko-posavske županije ugasio motor MiG-a 21, ali ga je uspio ponovno upaliti i vratiti se na Pleso! Nakon tog događaja, tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je izjavila kako je “stanje u HRZ zabrinjavajuće”…

Zvonimir Milatović je istu tu medalju dobio je 2008. godine, nakon što mu se na probi uoči svečanosti povodom Dana Oružanih snaga pokvario motor, a ostao je i bez dijela lijevog krila, (tzv. zakrilca), također na MiG-21. Iako je imao mogućnost katapultiranja, Milatović je hrabro odlučio riskirati vlastiti život kako bi spasio zrakoplov i uspješno se spustio na Pleso…

I zato ne možemo dočekati pošiljku iz Francuske. Pa da nam piloti napokon budu odlikovani zbog drugih zasluga i dometa koji pomiču granice upravljanja i korištenja borbenih zrakoplova te sofisticiranih tehnologija koje se u njima koriste, a ne zbog činjenice da su – preživjeli let problematičnim primjercima koji pripadaju muzeju zrakoplovstva ili možda tehničkom muzeju, neka se kustosi već nekako dogovore…

Ako se mogu oko nečega složiti i Pantovčak i Banski dvori, onda ni to s muzejima valjda ne bi trebao biti neki veliki problem.

Source: slobodnadalmacija.hr