Petrol se sprema tužiti Hrvatsku, tvrde da im je nanesena šteta od 45 milijuna i 600 tisuća eura! ‘Prisiljeni smo na drastičan potez, u skladu s tim planirajte točenje goriva‘

NOVO: 

Unaprijed se ispričavamo vjernim kupcima jer ćemo reći “ne!” interventnim mjerama na cijene goriva. One ugrožavaju pouzdanu i stabilnu opskrbu gorivom. Stoga ćemo u srijedu, 28. prosinca 2022. godine od 12 do 13 sati u Hrvatskoj iz prosvjeda privremeno zatvoriti prodajna mjesta Petrola i Croduxa, priopćili su danas iz tih kompanija.

Podsjetimo, kako smo ranije danas izvijestili, slovenski Petrol sprema se tužiti Vladu RH, čulo se na današnjoj Skupštini te kompanije u Ljubljani. Naime, ta slovenska tvrtka, drugi najveći lanac benzinskih crpki u Hrvatskoj i najveći u susjednoj Sloveniji, izračunala je kako mu je zbog ovogodišnjih Vladinih mjera o ograničavanju cijena goriva nanesena poslovna šteta od 45 milijuna i 600 tisuća eura.

Iz Petrola i Croduxa poručuju kako njihova prodajna mjesta ostaju otvorena na autocestama i nautičkim benzinskim servisima te će ostati otvorena za hitne službe: policiju, vatrogasce i hitnu pomoć.

“Mjera nije usmjerena protiv vas, naših kupaca – stoga i vrijeme zatvaranja koje smo odabrali kako bismo vam uzrokovali što manje neugodnosti – već ukazuje na nepodnošljivu situaciju u kojoj smo se našli. Nažalost, prisiljeni smo na drastičan potez jer regulacija cijena goriva ne osigurava pozitivno poslovanje jer Vlada Republike Hrvatske ne mari na naša upozorenja. Unatoč mnogim upozorenjima, teret regulacije snose isključivo trgovci naftnim derivatima. Prihodi državnog proračuna od prodaje naftnih derivata ostaju nepromijenjeni. Odlučili smo se na ovaj potez kako bismo pronašli zajednički jezik s državom, unaprijed osigurali stabilnu opskrbu naftnim derivatima, zaštitili više od 2.173 radnih mjesta i omogućili vam da i ubuduće posjećujete prodajna mjesta Petrol i Crodux. Savjetujemo vam da u skladu s tim planirate točenje goriva i u navedenom periodu ne posjećujete naša prodajna mjesta u srijedu, 28. prosinca, između 12:00 i 13:00 sati”, poručuju u priopćenju.

——————————————————————————————————————————————

Izračunavši kako mu je zbog ovogodišnjih Vladinih mjera o ograničavanju cijena goriva nanesena poslovna šteta od 45 milijuna i 600 tisuća eura, slovenski Petrol sprema se tužiti Vladu, čulo se na današnjoj Skupštini te kompanije u Ljubljani. Kako prenose slovenske Finance, pravni stručnjaci Petrola na Skupštini najavili su kako će predložiti nagodbu Državnom odvjetništvu najkasnije 15. siječnja iduće godine, a ako nagodba ne uspije uslijediti će tužba za nadoknadu štete, piše Jutarnji.

Petrol, drugi najveći lanac benzinskih crpki u Hrvatskoj i najveći u susjednoj Sloveniji, računa da mu šteta zbog ograničavanja cijena goriva traje od 7. veljače prošle godine, a do spomenutog iznosa došao je, kako se čulo na Skupštini Petrola, uspoređujući prihode u 2021. s ovogodišnjim rezultatima.

Rasprava o mogućoj tužbi protiv Republike Hrvatske, našla se na dnevnom redu Skupštine Petrola na prijedlog Saveza udruga malih dioničara Petrola koji je predložio i tužbu protiv Republike Slovenije, budući je i slovenska Vlada ove godine sprovodila ograničenje cijena goriva. Uprava Petrola na Skupštini je izašla s procjenom da joj je mjerama slovenske Vlade o ograničavanju cijene goriva nastala šteta od 106 milijuna i 900 tisuća eura. I s slovenskom Vladom, kako se čulo na Skupštini, pokušati će se napraviti nagodba, a ako ne uspije, ide tužba Petrola.

Kada je u pitanju mogući spomenuti sudski spor u Hrvatskoj, predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović, kako navode Finance, iznijela je na Skupštini najavu kako će Petrol odštetu, ako bude potrebno, tražiti i na sudu Europske unije.

Uprava Petrola, podsjetimo, jesenas je posjetila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kako bi ishodila prestanak ‘zamrzavanja‘ cijena goriva. Tada je Nada Drobne Popović upozorila kako je za poslovanje Petrola u Hrvatskoj nastala neizdržljiva situacija. Pokretanje sudskog spora tom prilikom nije spomenuto.

Source: slobodnadalmacija.hr