Loša vijest za početak godine: od utorka nas na benzinskim postajama očekuje novo poskupljenje goriva. Pogledajte cijene

Nakon što su benzinske crpke u nedjelju obznanile koliko će eura koštati litra benzina, dizela i plina te nakon što se doznalo da će Petrol i Crodux litru eurosupera 95 naplaćivati 1,41 euro, a litru eurodizela 1,5 eura, 13 i šest centi više nego drugi, obje su tvrtke istoga dana objasnile zašto su se odlučile za te cijene.

– Dana 29.12.2022. na sjednici Vlade RH donesena je uredba s propisanom visinom trošarina, a važeća je s 01.01.2023. Zbog povećanja propisane trošarine na benzinskim i dizelskim gorivima, te poštivanja Vladine uredbe bili smo obvezni formirati cijene tako da smo ih povećali točno za iznos razlike između stare i nove uredbe. Visina trošarine po staroj uredbi: 3,06 kn/lit za benzinska goriva i 2,66 kn/lit za dizelska goriva. Visina trošarina po novoj uredbi: 3,86 kn/lit za benzinska goriva i 3,06 kn/lit za dizelska goriva – rekle su tvrtke za RTL Televiziju.

RTL navodi da je Vlada Republike Hrvatske rekla kako takvo postupanja označava kršenje Vladine odredbe, a Državni je inspektorat najavio inspekciju.

Source: slobodnadalmacija.hr