Prvi sati Schengena: na granicama nigdje nikoga, povećan promet se očekuje tek u utorak kada u BiH završavaju novogodišnji praznici. Podsjećamo i na pravila unosa hrane i pića

Prvog dana primjene schengenskih pravila na graničnim prijelazima u dolini Neretve nema nikakvih problema. Promet je iznimno slab, prođe tek neko osobno vozilo uglavnom lokalni stanovnici koji idu u novogodišnji posjet rodbini i prijateljima. Značajniji promet na izlazu može se očekivati tek u utorak kada završava produženi novogodišnji vikend za građane BIH gdje se državni blagdani slave dva dana a kad padnu u nedjelju onda se produžuju za još jedan dan.

Ulaskom Hrvatske u schengenski granični režim je ostao isti za lokalno stanovništvo iz pograničnog područja te hrvatske državljane koji imaju stalno prebivalište u trećim zemljama (BiH, Srbija, Crna Gora). Za njih vrijede pravila kao i za građane Europske unije. Međutim promjena ima za državljane trećih zemalja, kojima je schengenskim pravilima ograničen boravak u RH u trajanju od najviše 90 dana. Primjena posebnog sustava kontrole putnika ETIAS koji također vrijedi za državljane trećih zemalja je odgođena do kraja ove godine pa građani BiH i dalje na ulazu u RH ne moraju platiti 7 EUR-a.

Prema schengenskim pravilima državljani trećih zemalja, dakle i BiH, u Hrvatskoj mogu boraviti kratkotrajno, ako ispunjavaju sve propisane uvjete, u trajanju najviše do 90 dana unutar razdoblja od 180 dana. Ako je osoba na schengenskom prostoru boravila 90 dana, mora napustiti taj prostor, a dužina prethodnog boravka računa se za razdoblje 180 dana koje prethodi svakom danu boravka. Tako na primjer, ako je osoba u proteklih kalendarskih 180 dana boravila 45 dana na schengenskom prostoru, ona može na području bilo koje države EU-a boraviti još 45 dana – pojašnjavaju iz MUP-a RH.

Vrijeme boravka se računa pomoću takozvanog schengenskog kalkulatora. U schengenski kalkulator se upisuju svi datumi ulaska i izlaska iz Republike Hrvatske prema graničnim štambiljima otisnutim u putovnici u prethodnih 180 dana.

Za vrijeme kratkotrajnog boravka državljanin treće zemlje mora imati prijavljen smještaj.

Što se tiče unosa u RH različitih roba i hrane iz primjerice BiH tu se ništa nije promijenilo s ulaskom u Schengen. I dalje su na potpunoj zabrani meso i mliječni proizvodi. Međutim, može se unijeti ograničena količina voća i povrća te jaja, proizvoda od jaja i meda. Dopuštene su i ograničene količine ribe i ribljih proizvoda.

Source: slobodnadalmacija.hr