Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić: ‘Istina je, pogriješio sam, pomiješao sam dvije države‘

– Istina, pogriješio sam i pomiješao Republiku Kongo i Demokratsku Republiku Kongo kad sam novinarima N1 obrazlagao problem postupka priznanja inozemne sudske odluke u vezi s međudržavnim posvojenjem djece iz Konga misleći da je DR Kongo ipak potpisnica Haške konvencije, što bi imalo za posljedicu sasvim drugačiju proceduru. Da je DR Kongo potpisnica Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem donesene u Haagu 1993., postupak posvojenja ne bi bio u nadležnosti sudova nego Ministarstva. Sutra ću napisati i poslati priopćenje – potvrdio je Jutarnjem listu predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić da je o slučaju hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji zbog sumnje u trgovinu djecom donio pogrešnu procjenu.

Međutim, napomenuo je Dobronić, ta pogreška ne umanjuje činjenicu da je problem međudržavnog posvojenja i procedura izrazito komplicirana, nedovoljno uređena i da nam nedostaje prakse. I dio primjedbi i dalje vrijedi.

Predsjednik Vrhovnog suda je novinare N1 izvijestio o istrazi koju je proveo o postupanju sudskih tijela u ovom slučaju, na temelju zabune da je DR Kongo potpisnica Haške konvencije ustvrdivši da taj postupak nije bio u nadležnosti sudova nego Ministarstva obitelji i socijalne politike.

Source: slobodnadalmacija.hr