U Velikoj Gorici šetao ‘zmaj’: Ako ga vidite, zovite službe

U blizini Kurilovca u Velikoj Gorici u utorak popodne ulicom je prošetao pripadnik jednog od najvećih rodova guštera, popularno zvan ‘zmaj’.

Radi se o varanu, a kako govori dr. med. vet. Ingeborg Bata za portal VG danas čiji je čitatelj i snimio egzotičnu životinju, u takvoj situaciji važno je čim prije kontaktirati komunalno redarstvo, koje će u suradnji sa zagrebačkim ZOO-om zbrinuti životinju do javljanja vlasnika.

Stručnjakinja za divlje životinje dodaje kako je varan vjerojatno odlutao iz kuće s obzirom da brojni stanovnici Velike Gorice imaju egzotične ljubimce. 
Najveći i najpoznatiji od roda ovih guštera je komodski varan. Prvi je u zagrebački zoološki vrt stigao 2016. s farme krokodila iz francuskog Pierrelattea. Na svijet je došao u zoološkom vrtu u Barceloni, a u Francuskoj je napredovao do čak 180 centimetara. Izvorno su komodski varani s nekoliko manjih indonezijskih otoka. Varan koji luta Kurilovcem znatno je manji, a najčešće se u Hrvatskoj uzgajaju i prodaju stepski varani. Cijena im se kreće oko šezddesetak eura. 

Foto: VGdanas.hr

Source: 24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)