Čeka nas promjena vremena: bit će grmljavinskih pljuskova, jake bure, a ponegdje i snijega

Izražena ciklona nad Atlantikom sa središtem južno od Islanda i s njom povezana frontalna zona premješta se prema zapadnoj obali Europe. Anticiklonalno polje nad južnom Europom i Sredozemnim morem slabi te putuje prema istoku. Nestabilan vlažan zrak s Atlantika tijekom nedelje prodrijet će nad Genovski zaljev gdje će doći do stvaranja jake ciklone, piše N1.

Nad našim krajevima jača južno i jugozapadno strujanje, pritječe nestabilan vlažan zrak sa Sredozemlja koji će od nedjelje uzrokovati promjenju vremena. Do kraja vikenda vrijeme će biti iznadprosječno toplo obzirom na doba godine. Danas će nakon dizanja jutarnje magle vrijeme biti djelomice sunčano. Više naoblake u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren a u gorju jak jugozapadnjak a na jadranu jugo. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti od 9 do 12 na Jadranu oko 15.

U nedjelju u unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Dan će biti pretežno oblačan i vjetrovit, puhati će jugo i jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu i Kvarneru slaba do umjerena kiša koja će se tijekom dana širiti na srednji i južni Jadran. U noći na ponedjeljak naoblačenje sa zapada uz kišu i manji pad temperature.

U ponedjeljak pretežno oblačno s kišom. Na Jadranu će uz jako jugo mjestimice biti grmljavinskih pljuskova. Veće količine oborina moguće su uz obalu i u zaobalju. Poslijepodne na sjevernom Jadranu zapuhati će jaka bura. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 5, na Jadranu oko 10C. U planinama iznad 1400 metara kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg.

U nastavku tjedna ciklona iz genovskog zaljeva premjestit će se nad Jadran i brzo premještati niz os Jadrana prema jugu. Premještanjem ciklone nad južni Jadran i nad Grčku nad naše sjeveroistočne krajeve započet će pritjecanje hladnog zraka s istoka, a na istoku Balkanskog poluotoka u Rumunjskoj, Bugarskoj i Srbiji stvorit će se uvjeti za obilne snježne oborine.

Source: slobodnadalmacija.hr