‘Na tržnici sam kupio malo piletine za juhu, dao 10 eura, a samo pogledajte što su mi vratili!‘

Nedugo nakon što je novinar Jutarnjeg lista u jednoj prometnoj pekari kupio pecivo, te umjesto jednog eura ostatka dobio tursku liru vrijednu svega 0,05 kuna, sličan slučaj dogodio se na jednoj od najvećih zagrebačkih tržnica, Trešnjevačkoj.

Kako je Jutarnji list javio čitatelj, u jednoj od mesnica kupio je “paketić” za pileću juhu, vrat, hrbat i iznutrice. Platio je s novčanicom od deset eura.

– Kusur je trebao biti nekih sedam i pol eura, tako nešto. Uglavnom, sjeo sam u automobil i otišao prema Krapinskim Toplicama. Po putu sam stao da još nešto kupim i tek onda shvatio što sam dobio. Uz dvije kovanice od dva eura, tu je bila i jedna od dvije konvertibilne marke, valute Bosne i Hercegovine – kaže čitatelj koji sumnja da ga je trgovkinja namjerno prevarila jer su kovanice vrlo slične, ali se pita koliko je još takvih slučajeva diljem zemlje.

Tješimo ga da, za razliku od bezvrijedne lire, on ove dvije marke barem može zamijeniti za osam kuna, odnosno nešto više od jednog eura, pa, eto, nije baš tolika šteta.

No, činjenica je da se građani još privikavaju na izgled nove valute, naročito kovanica, koje se sada, zbog veće vrijednosti novca i koriste znatno češće nego kada nam je valuta bila kuna. Stoga je savjet kojeg treba uvijek ponavljati, kako kupcima, tako i prodavačima, da dobro pogledaju što primaju u ruke prilikom kupnje ili prodaje.

Source: slobodnadalmacija.hr