Drugo polugodište s mnogo ‘plandovanja‘: učenici će se naodmarati do kraja godine, no osmaše u ožujku čeka novi izazov

Prije tjedan dana počelo je drugo polugodište u školama, a vijest “broj jedan”, koja je zasjenila ostala događanja, svakako je uvođenje besplatnih obroka u sve osnovne škole.

Međutim, ima ono i drugih zanimljivosti – prije svega ovogodišnji raspored blagdana, praznika i popratnih aktivnosti koje će malo srezati pokoji redoviti sat (ili dan), a pogotovo se to odnosi na više od 40 tisuća učenika osmih razreda osnovnih škola, koji su prva generacija koja će “u kompletu” u ožujku pisati nacionalne ispite.

Nacionalni ispiti

Drugo polugodište, kao i nastavna godina, za sve učenike završava 21. lipnja (osim za maturante 26. svibnja), a učenicima nudi niz prilika za odmor od napornih školskih sati. Tako nakon nedavnog povratka u školske klupe trebaju do prvog većeg odmora izdržati svega još mjesec dana – do 17. veljače, jer ih nakon toga čega preostali dio zimskih praznika.

Posljednjih godina, podsjetimo, zimski su praznici u nas podijeljeni u dva dijela, a nakon dva tjedna odmora od Božića do Sveta tri kralja, drugi dio zimskog odmora slijedi od 20. do 24. veljače.

Učenici osmih razreda nakon toga s redovitom će se nastavom moći zahuktati samo dva tjedna jer ih već od 13. ožujka čekaju nacionalni ispiti, koje će pisati svaki drugi dan sve do 31. ožujka.

Kako smo više puta pisali, ali ponovimo u nekoliko riječi, nacionalni ispiti su oblik vanjskog vrednovanja stečenih znanja naših učenika osmih razreda, a nakon prošlogodišnje eksperimentalne faze u 81 školi, ove se godine pišu u svim osnovnim školama među tom generacijom učenika. Provjeravat će se gradivo od petog do osmog razreda iz ukupno osam predmeta (hrvatski i prvi strani jezik, matematika, fizika, biologija, kemija, povijest i geografija) po sistemu “jedan ispit svaki drugi dan”, ali postignuti rezultati neće ni na koji način utjecati na zaključnu ocjenu iz tih predmeta niti će se vrednovati prigodom upisa u srednje škole.

Rezultati (izraženi postignutim bodovima iz pojedinog predmeta i postotkom riješenosti zadataka) tek će se upisivati u e-dnevnik kao bilješka, a cilj je takvih ispita da mjerodavne institucije, ali i same škole, dobiju povratne informacije o znanjima i postignućima učenika, usporedivima na razini cijele države.

Svi će se ispiti u svim osnovnim školama u državi pisati u isto vrijeme, počevši od 9 sati ujutro pa do, u najvećem broju predmeta, 10.30. Iznimka je ispit iz hrvatskog jezika, koji se piše u dva dijela, a provest će se u ponedjeljak, 13. ožujka, na način da će se od 9 do 10.30 pisati ispit/test, a od 11 do 12.30 sastav, odnosno ispit pisanja. Također, testovi iz geografije (27. ožujka) i povijesti (31. ožujka) pisat će se od 9 do 10.10.

Reorganizacija rasporeda

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), koji provodi nacionalne ispite, također su već više puta potvrdili kako će dani kada se pišu ti ispiti biti nastavni, to jest učenici će nakon napisanih nacionalnih ispita “produžiti” na redovitu nastavu.

– Neovisno o tome u kojoj bi smjeni, prema redovitom rasporedu, trebali imati redovitu nastavu – prijepodnevnoj ili poslijepodnevnoj – svi učenici ispite pišu od 9 sati ujutro i te su dane na nastavi u prvoj smjeni. To znači da će pojedine škole morati reorganizirati raspored kako bi učenicima osmih razreda u dane ispita omogućili nastavu u prijepodnevnoj smjeni, a preporuka je i da broj redovitih školskih sati u te dane bude minimalno tri. Ispiti koje pišu taj dan uračunat će se u satnicu tih predmeta – objašnjava Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a.

Kako je preporuka da se u vrijeme nacionalnih ispita u redovitoj nastavi ne obrađuje zahtjevnije (novo) gradivo te da se izbjegavaju ostali pisani ispiti za učenike osmih razreda, pitamo Filipovića hoće li se u školama uspjeti obraditi sve gradivo i sva predviđena redovita satnica nastave za te učenike.

– Prema prošlogodišnjem iskustvu, kada smo nacionalne ispite proveli eksperimentalno u 81 školi, pokazalo se da je to moguće – ne dvoji Filipović, dodajući kako vjeruje da neće biti veće potrebe za nadoknadama.

I uskrsni blagdani

Kako bilo, u takvoj konstelaciji rasporeda i “rascjepkane” nastave, osmaši će se nakon okončanja nacionalnih ispita u “normalnoj” nastavi zadržati niti tjedan dana – već u četvrtak 6. travnja kreću proljetni (uskrsni) praznici za sve učenike i novi odmor punih 11 dana, budući da nastava ponovno počinje u ponedjeljak 17. travnja.

Osmašima koji to nisu do tada učinili slijedi u drugom polugodištu i obvezna terenska nastava u Vukovar (dva dana), a neki će i na ekskurzije po Hrvatskoj, takozvani “mali maturalac”.

Što tek reći o potencijalu spajanja blagdana i vikenda, kojih u prvoj polovini godine ima napretek? Tako neradni 1. svibnja (Praznik rada) “pada” u ponedjeljak, Dan državnosti 30. svibnja u utorak, a blagdan Tijelovo (8. lipnja) u četvrtak, što je nova prilika za dodatni kratki odmor i u školama.

Naravno, predviđeni minimalni zakonski godišnji fond nastavnih dana je 175 (160 za maturante), ali nema sumnje kako će ovo polugodište pružiti doista pregršt prilika za razna spajanja i “prekrajanja”, samim tim što sve škole godišnje mogu planirati i do pet takozvanih nenastavnih radnih dana, koji se obično koriste za obilježavanja dana škole, dana župe ili grada, natjecanja, izlete i slično. 

Izazovi s rasporedom

S obzirom da u nas najveći dio škola radi u dvije, a neke osnovne škole i u tri smjene, pitamo ravnatelje očekuju li probleme s reorganizacijom rasporeda nastave u vrijeme pisanja nacionalnih ispita za osmaše u ožujku te računaju li da će biti potrebe za nadoknadama nastave u drugom polugodištu.

– Nadam se da neće. Malo više izazova bit će u školama koje imaju prostornih problema i rade u dvije ili tri smjene, ali vjerujem da neće biti većih poteškoća. Teško je unaprijed reći, bit će određenih iskušenja – procjenjuje Antonio Jurčev, glavni tajnik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnatelj zagrebačke OŠ Antuna Gustava Matoša.

No, unatoč živopisnom vremeniku drugog polugodišta, ipak ne očekuje da će većini škola predstavljati problem do 21. lipnja ispuniti potrebnu kvotu od 175 nastavnih dana.

Source: slobodnadalmacija.hr