Katić: U deset godina 94 maloljetnika iz DR Kongo dobilo hrvatske putovnice; Pojasnio i kako izgleda procedura

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić kazao je u srijedu tijekom saborske rasprave o zakonu o putnim ispravama kako je u zadnjih deset godina 94 maloljetnika rođenih iz DR Kongo dobilo hrvatske putovnice.

“Takvih isprava ishođeno je za 94 maloljetnika rođenih u DR Kongo u zadnjih deset godina”, rekao je Katić odgovarajući na upit Hrvoja Zekanovića (HDS) po kojoj proceduri su djeca iz Konga dobila hrvatske putovnice. Prema zakonu o hrvatskom državljanstvu dijete sa stranim državljanstvom može dobiti hrvatsko državljanstvo kada ga posvoje hrvatski državljani, rekao je Katić.

Miletić: Kako su djeca iz Konga dobila hrvatske dokumente

“Kada postoje pravomoćni dokumenti o posvojenju, osoba može kao i za svoje rođeno dijete otići u matični ured, upisati ga u knjigu rođenih i državljana te nakon toga doći u policijsku upravu i podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice”, kazao je.

Kako su djeca iz Konga dobila hrvatske putovnice zanimalo je i Marina Miletića (Most). Upitao je koliko je ukupno posvojeno djece iz Konga i drugih afričkih zemalja u Hrvatskoj, tko nadzire te postupke i tko suzbija moguću trgovinu djecom. “Ako se podaci ažurno vode i jednostavno razmjenjuju zašto je do njih tako teško doći”, upitao je.

O hrvatskom pravosudnom sustavu dosta govori to da su u Zambiji u šoku i pitaju se kako su Hrvati uspjeli posvojiti djecu iz DR Konga, kako to da imaju hrvatska imena, prezimena i hrvatske putovnice, ustvrdio je Davor Dretar (DP).

“Dokumenti za posvojenje ili su u potpunosti krivotvoreni ili su izdani u Hrvatskoj bez odgovarajućih pravnih temelja”, ustvrdio je Dretar i zatražio odgovor tko je dokumente izdao.

Bajs: Istražiti slučaj i pooštriti kontrole

Željko Pavić (Socijaldemokrati) rješenje vidi u digitalizaciji i informatizaciji odnosno povezivanju podataka i registara.”Onda se neće izdavati putovnice osobama koje nisu naši državljani i iz država koje su zabranile posvojenje svoje djece”.

Damir Bajs (DB NL) kaže kako treba istražiti slučaj posvajanja djece iz Konga i pooštriti kontrole jer su rodne listove i putovnice toj djeci izdali hrvatski organi.

“Ne mogu suprotno pravnom i ustavnom poretku Republike Hrvatske dijete posvojiti dvije žene ili dva muškarca ili  jedna žena i muškarac koji ne zna je li muškarac ili žena na temelju nekakvog dokumenta i to dijete iz Konga koje nikada nije vidjelo svoju potencijalu majku  i oca niti zna gdje je Hrvatska “, kazao je Željko Sačić (Hrvatski suverenisti). 

Izmjene pojednostavljuju izdavanje putovnica za djecu

Zastupnici su podržali konačne izmjene Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana jer donose jednostavniju proceduru izdavanja putovnica za djecu. One će omogućiti da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, može podnijeti zahtjev i preuzeti putovnicu svojeg djeteta, što do sada nije bilo moguće.

Uvidom u maticu rođenih vidjeti će se postoje li zabilješke o lišenju roditeljske sposobnosti jednog od roditelja i u tom slučaju neće se dozvoliti izdavanje putovnice, a ako se to utvrdi naknadno putovnica će se  poništiti.

U provedbi dosadašnjeg zakona uočeno je niz poteškoća, kada jedan od roditelja iz objektivnih razloga ne može preuzeti putovnicu jer primjerice radi na brodu, u inozemstvu ili je u zatvoru, kazao je Katić.

Prošle je godine izdano 285. 392 putovnica, od čega 210.617 u policijskim postajama, a 74.775 u diplomatsko konzularnim predstavništvima, naveo je državni tajnik.
 

Source: slobodnadalmacija.hr