Plenković upozorava trgovce: Ne radite nam štetu, carinske i porezne službe aktivno rade na vama! Ovo su mjere…

Tijekom 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, Predsjednik Vlade Andrej Plenković ove se subote ponovno osvrnuo na neopravdana poskupljenja pri prelasku s kune na euro bez rasta ulaznih troškova, i pozvao sve one koji su to učinili da ne rade štetu potrošačima, naglasivši kako na tom problemu aktivno rade carinske i porezne službe, piše dnevnik.hr.

U izjavi novinarima u Zadru premijer je prošlo godinu ocijenio vrlo zahtjevnom i teškom, no da smo ju prošli dobro te kako se očekuje rast od oko 6 posto, naglasivši kako smo uspjeli zadržati, paketom mjera vrijednim 3,6 milijarde eura, i gospodarstvu i građanima, rast inflacije na 10,8 posto.

“Regulirali smo cijene energenata, koji bi bili znatno viši, da Vlada nije intervenirala, te tako pomoći najugroženijim skupinama stanovništva, što ćemo činiti i dalje”, rekao je Plenković.

Dodao je kako se Vlada intervencionističkim mjerama pokazala na visini zadatka, naglasivši kako nije dobro da dio aktera muti vodu kada postajemo dio eurozone, šengena i kada je politika, koju je ova Vlada vodila proteklih šest godina dovela Hrvatsku u krug najrazvijenijih zemalja, kazao je.

Poručio je da zato svi trebamo biti odgovorni, dodavši kako će Vlada unatoč izglednom gospodarskom usporavanju u 2023. nastojati očuvati socijalnu koheziju i izbjeći socijalnu frakturu; da budemo tu za građane i gospodarstvo i da naši građani nemaju štete od neodgovornog dizanja cijena, rekao je premijer.

“Samo da taj dio društvene odgovornosti bude raširen i onda će sve biti OK”, rekao je Plenković nakon svečane akademije obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica u Zadru, odgovarajući na novinarska pitanja.

Upitan o mogućnosti dizanja kolektivne tužbe protiv onih koji su dizali cijene, Plenković je odgovorio kako mu je drago da su potrošačke udruge aktivne i da trebaju biti.

Vlada ima na raspolaganju arsenal mjera – i može odlučiti o uskrati subvencija subjektima koji to rade, kao i druge aktivnosti, dodao je Plenković.

Vezano uz nedavne tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da premijer o njemu govori u međunarodnoj zajednici te o zastupnicima vezano za sudjelovanje Hrvatske u vojnoj pomoći Ukrajini, premijer Plenković je istaknuo kako je ‘važno da međunarodna javnost zna da postoje dvije Hrvatske‘.

“Jedna je ona koja je vrlo principijelna i jasna, i druga koja očito ima neke rezerve. Jesu li one istinske ili su simpatije prema Rusiji, što se nadam da nije, ili su pak vođene kratkovidnom i mrziteljskom politikom prema Vladi i HDZ-u, to će naši građani dobro vidjeti kada dođu izbori i odlučiti kome dati povjerenje. Rekli smo da je njegov (Milanovićev) stav pogrešan, kriv, loš, kao i stav 54 saborska zastupnika, koji su propustili povijesnu priliku da budu odgovorni kada je riječ o sudjelovanju Hrvatske u EU misiji vojne pomoći Ukrajini. Važno je da toga naši međunarodni partneri budu svjesni”, istaknuo je Plenković.

“Prisjećamo se svih 127 poginulih hrvatskih branitelja. Njihova žrtva trajno će se pamtiti u cijelom hrvatskom narodu, a hrvatska država pokazala je da ima snagu osloboditi svoj teritorij”, rekao je premijer u subotu na svečanoj akademiji održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.

Posebno se prisjećamo svih poginulih u akciji i njihovih obitelji, dodao je Plenković, naglsivši da su te 90-te godine bile neponovljive, nezaboravne i odredile su smjer razvoja naše države i društva, a Hrvatska vojska, policija i branitelji temelj su hrvatske države.

“Sve ovo što ostvarujemo dugujemo ljudima koji su tada dali najviše. Vlada RH će, kao i dosad, davati pozornost svim bitnim datumima iz Domovinskog rata, voditi računa o braniteljima i njihovim obiteljima”, rekao je premijer Plenković.

Poručio je da će se učenje o vojni oslobodilačkim operacijama Maslenica, Oluja i Bljesak ugraditi u obrazovani sustav.

“Vodit ćemo računa o tome da mlade generacije budu svjesne da duguju onima koji su za slobodu i budućnost Hrvatske dali sve”, kazao je Plenković.

Na svečanoj akademiji hrvatski premijer osvrnuo se i na Ukrajinu i rusku agresiju na tu zemlju, rekavši kako na tlu Europe bjesni najveći rat od Drugoga svjetskog rata”.

“Ukrajina ima ogromne žrtve, milijuni ljudi su izbjegli, a posljedice invazije Rusije na Ukrajinu osjećaju svi globalno. Kao narod i kao Vlada bili smo vrlo jasni od 24. veljače. Osudili smo agresiju i podržali smo žrtvu i to govorim upravo s poveznicom iz 90-tih kada je Hrvatska bila žrtva, i kada nije imala ovakvu potporu kakvu Ukrajina ima danas”, dodao je Plenković.

Naglasio je da je važno da promislimo kako bi to bilo danas ne iskazati solidarnost s Ukrajinom.

Uz premijera Plenkovića, na svečanoj akademiji bili su ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Gordan Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić te izaslanici predsjednika Republike i Hrvatskoga sabora, sudionici akcije Maslenica, obitelji poginulih branitelja te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

General Ante Gotovina, koji je u vrijeme operacije Maslenica bio pomoćnik zapovjedniku, generalu Janku Bobetku, kazao je da je zajedništvo bilo snaga svih naših pobjeda i pozvao na razvoj domovine i dobrih odnosa sa svim narodima, na temelju istine i međusobnog uvažavanja.

“Preuzeti odgovornost bio je naš izbor, a naša misija spojiti sjever i jug Hrvatske”, istaknuo je general Gotovina, dodavši da je iskustvo stečeno u akciji Maslenica bilo presudno za sljedeće oslobodilačke vojne operacije.

Podsjetio je da se poslije rata nastojalo izjednačiti krivnju i osuditi operaciju Oluja, pod sintagmom tzv. ‘udruženog zločinačkog pothvata‘, ali da je istina pobijedila.

Program obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica nastavit će se u 19,30 sati u zadarskom HNK-u koncertom Orkestra HRM-a, klape HRM-a Sv. Juraj i Klape MUP-a Sv. Mihovil.

Zbog lošeg vremena, letački program akro grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ‘Krila Oluja‘ odgođen je.

Vojno-redarstvena operacija (VRO) Maslenica bila je prva oslobodilačka operacija združenih hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske. Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata. Operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz, piše dnevnik.hr.

Source: slobodnadalmacija.hr