Dug od pet tisuća kuna narastao šest puta! Nekad poznata banka na sudu Hrvaticu naganja 32 godine

Telegram je upravo otkrio novi, nevjerojatan slučaj sporosti hrvatskog pravosuđa. Protiv gospođe iz okolice Zagreba ovrha se vodi od 1991. godine. Ljubljanska banka želi od nje naplatiti dug, a proces se razvukao na više od 30 godina.

Banka nikako ne uspijeva realizirati naplatu duga za što njezina dužnica, utvrđeno je, nije kriva. Ustavni sud RH zato joj je sada dosudio naknadu od 15 tisuća kuna, odnosno dvije tisuće eura, zbog povrede ustavnog prava na suđenje u razumnom roku.Njezin dug prema banci bio je 5500 ondašnjih hrvatskih dinara. S obzirom na to da je taj iznos predstavljao nešto manje od pola prosječne plaće, može se izračunati da bi današnji ekvivalent bio oko 5000 kuna. Do danas joj je narastao na više od 30.000 kuna.

Ustavni suci detaljno su analizirali ovaj slučaj i zaključili da se nije smio toliko otezati. Sve je počelo još 2. kolovoza 1991. kada je Ljubljanska banka odlučila ovršiti gospođu Snježanu J. Kako u tom času nije imala novca na tekućem računu, banka joj je htjela ovršiti ostale račune i štednju.

Ovršno rješenje postalo je pravomoćno u prosincu 1991., a sud je u listopadu 1992. zatražio od nekoliko banaka da dostave sve podatke o računima i štednji gospođe Snježane. Ondašnja Jugobanka Zagreb, Komercijalna banka, te Privredna i Zagrebačka banka odgovorile su im kako kod njih njezinih računa nema.Kasnije te godine Ljubljanska banka traži od suda da popiše imovinu gospođe Snježane ne bi li se iz nje naplatili. To im očito nije prošlo, jer je sud u siječnju 1993. tražio od Ljubljanske banke novi prijedlog provedbe ovrhe, piše Telegram. 

Idućih par godina banka je u više navrata bezuspješno pokušavala pronaći Snježanu J. Njezinu adresu sudu su dostavili u studenom 1996., pa onda i par puta početkom 2000-ih. Dostavljali su i njezin OIB kako bi ju sud provjerio.Slali su joj zatim na vrata i policiju i sudskog dostavljača. Bezuspješno.

Source: slobodnadalmacija.hr