Još jedno priznanje vanjskoj politici predsjednika Milanovića stiže – iz Moskve. Vjerojatno je i Vučić već ljubomoran!

Otkako je udario na Ukrajinu, nema Vladimir Putin previše političkih saveznika izvan same Rusije. Ali se na ove koje ima – uvijek može osloniti.

Aleksandar Lukašenko, Milorad Dodik i Zoran Milanović. Svaka čast ostalima, ali ni Aleksandar Vučić – kojega Zapad sve više pritišće zbog Kosova – nije toliko u posljednjim istupima bezrezervno na Putinovoj liniji kao spomenuta trojka.

U Kremlju su im beskrajno zahvalni i pamte pruženu ruku u teškim vremenima. Zato je naš predsjednik, uostalom, svako toliko na naslovnicama ruskih novina, a najnovija pohvala, prenijeli su danas hrvatski mediji, stiže od Vladimira Solovjeva, glavnog propagandista ruskog predsjednika Vladimira Putina. Solovjev je u svojoj televizijskoj emisiji na državnoj televiziji Rusija 1 emitirao izjave hrvatskog predsjednika o ratu u Ukrajini.

Posebno mu se svidjela ona po kojoj Amerika preko Ukrajine vodi posrednički (proxy) rat protiv Ukrajine, zbog koje je nedavno Milanovića pohvalio i Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, jedan od Putinovih najbližih suradnika.

A što bi tek bilo da je Solovjev prije emisije došao do prijevoda Milanovićevog monologa za obilaska pogona AD Plastika na zagrebačkom Jankomiru ovog četvrtka! Ondje je Milanović pojasnio svoje izjave, ali i dodao neke nove teze:

– Hrvatska vojno nikako ne treba pomagati. Želite li da uđemo u rat? Ja sam citirao ukrajinskog ministra koji je rekao da je to proxy rat. Ja sam samo ponovio njegove vijesti. I onda smo slušali kako me hvali Lavrov, međutim nakon nekoliko dana njemačka ministrica vanjskih poslova kaže da moramo biti jedinstveni jer, citiram, mi smo u ratu s Rusijom. Ja to nisam znao. Možda je Njemačka opet u ratu s Rusijom, ali sretno im, možda prođu bolje nego prije 70-ak godina, izjavio je Milanović, zapravo uspoređujući današnju, demokratsku Njemačku s djelovanjem Hitlerove, nacističke Njemačke!

No, nema sumnje, sigurno će i to stići do Moskve. A u Kremlju drže do svojih saveznika i zagovornika, onih koji im u aktualnom ratu drže stranu, štono bi se reklo. Lukašenko, Dodik, Milanović…

Jedino je pitanje – što o tome misle svi koji su birali Milanovića, niti ne sluteći da će se njihov izbor prometnuti u sve otvorenijeg zagovornika antieuropskih i antizapadnih politika? Ratoborni desničari se, vjerujem, i neće previše buniti, oni ionako predugo čekaju svog lidera, pa makar on eto, stigao i iz SDP-a; ali što je sa svima ostalima?!

Source: slobodnadalmacija.hr