Kako se Gabrijela Žalac htjela riješiti državne tajnice: ‘Svi su šutjeli, nisu joj se htjeli zamjeriti‘

Da bi prikazali kako je Gabrijela Žalac upravljala procesima u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, europski tužitelji u optužnici su opisali i kako se pokušala riješiti tadašnje državne tajnice Nikoline Klaić, koja je slovila kao osoba od povjerenja premijera Andreja Plenkovića, a u travnju prošle godine imenovana je u Upravu Hrvatske lutrije, piše Jutarnji list.

– U početku smo lijepo surađivale, međutim ubrzo je Gabrijela Žalac promijenila ponašanje, a tu promjenu najbolje opisuju riječi koje je učestalo počela govoriti: ‘Ja sam ministrica!‘ – tim riječima je Nikolina Klaić, koja je bila državna tajnica od prosinca 2016. do rujna 2021., opisala svoj odnos s Gabrijelom Žalac.

Da je taj odnos, najblaže rečeno, bio narušen, proizlazi i iz iskaza Kristine Bilić, pomoćnice ministrice Žalac koja je rekla kako je njezina pozicija bila specifična jer je obavljala i zaduženja državnog tajnika, jer je Žalac tražila na Vladi da se Nikolina Klaić razriješi dužnosti i da joj je, iako nije bila razriješena, Žalac oduzela sve ovlasti.

Sama Nikolina Klaić pred tužiteljima je izjavila kako ne može objasniti zašto je bila odstranjena iz svih radnih procesa u ministarstvu dok mu je na čelu bila Žalac, te je zaključila da je to učinila samo zato što je ona izražavala svoje stavove, a ti se stavovi Gabrijeli Žalac očito nisu sviđali.

“Nakon što je Žalac mene degradirala, ni drugi se nisu usuđivali iznositi svoje stavove jer su vidjeli kako sam ja prošla i nitko se nije želio zamjeriti ministrici”, naglasila je.

Rekla je i kako zna Mladena Šimunca kao konzultanta i smatrala je da Šimunac ne zadovoljava profesionalne standarde. U proljeće 2017., dok je još dobivala pozive za sastanke kad se razgovaralo o nabavi IT sustava u kojem bi bili svi podaci o projektima, isticala je da takav sustav mora biti u državnim, a ne rukama nekog privatnika.

“U mandatu Gabrijele Žalac bilo je skoro pa opće poznato, ljudi su pričali da je Šimunac stalno kod ministrice ili negdje po ministarstvu”, rekla je. I svjedokinja Tina Markuš, tajnica u Glavnom tajništvu ministarstva, navela je da je Žalac imala autoritativan način upravljanja i da se njezine odluke nisu smjele preispitivati a da onaj tko ih dovede u pitanje za to ne snosi posljedice, piše Jutarnji list.

“Način na koji je Gabrijela Žalac degradirala državnu tajnicu Nikolinu Klaić, koju je praktički odstranila iz svih procesa u ministarstvu i stvarno joj oduzela ovlasti državnog tajnika, samo po sebi dovoljno govori o autoritetu ministrice te načinu na koji je taj autoritet stekla.” Rekla je da je Žalac od nje zatražila da napiše prijedlog Vladi da se Klaić razriješi dužnosti državne tajnice.

“Ministrica mi je taj zahtjev dala u siječnju 2018. u kasnopopodnevnim satima, i to se trebalo odraditi u tajnosti da nitko drugi ne zna dok Vlada ne donese odluku. Žalac je na kolegijima znala spominjati kako očekuje odluku o razrješenju Nikoline Klaić, međutim do toga nije došlo. Klaić više nije bila pozivana niti na kolegije, a nitko ne zna razlog zašto je Žalac prema njoj tako postupala. Međutim, takvo postupanje ministrice prema državnom dužnosniku, kojeg imenuje Vlada RH na prijedlog predsjednika Vlade, nama je svima bila jasna poruka i demonstracija sile koju je Gabrijela Žalac provodila”, opisala je svjedokinja, piše Jutarnji list.

Source: slobodnadalmacija.hr