Korak do pravednijeg društva: tri organizacije udružile se da bi 300 Hrvatica besplatno educirali za rad u IT sektoru

Već nekoliko godina INCO Academy i Učilište Algebra daju mogućnost za 325 žena da se besplatno educiraju u IT sektoru, za što imaju podršku Google.org-a. Cilj im je uključiti što više žena u brzorastuću IT industriju, zbog čega provode program ‘Work in Tech’. Naime, 325 žena koje najbolje riješe vremenski ograničen test iz informatike dobivaju priliku slušati i polagati Googleovu edukaciju “IT Support Specialist” i zaslužiti certifikat.

Neke žene koje su već ranije stekle zavidno znanje u IT-u tu edukaciju mogu položiti u nekoliko dana i time oslobađaju svoje licence kako bi mjesto za edukaciju dobile one žene koje su se na testu znanja našle ispod 325-tog mjesta.

Drugima će za edukaciju trebati od tri do šest mjeseci, a ono što je fantastično u programu jest da cijelo vrijeme imaju nevjerojatnu veliku podršku edukatora – mrežnih inženjerki i inženjera iz Algebre.

– Svijet je onoliko zanimljiv koliko smo mi radoznali. Svijet je pozornica na kojoj svatko igra svoju ulogu, kaže W. Shakespeare. Pogledaj oko sebe, što vidiš? Problem ili priliku? INCO Academy u suradnji s Visokom učilištem Algebra donosi promjene, još jedan smo korak prema pravednijem i sretnijem društvu. Sami nećemo učiniti mnogo, ali zajedno možemo sve – dio je prvog motivacijskog e-maila.

Pet modula po šest tjedana

Putem platforme Coursera polaznice slušaju predavanja i rješavaju testove. Edukacija se sastoji od 5 modula, svaki trajanja 6 tjedana, a zapravo se mogu prolaziti tempom koji odgovara svakoj pojedinoj polaznici. Prvi modul nosi naziv “Technical Support Fundamentalist” i nije ga teško proći. No, onda dolazi nateži dio u cijeloj edukaciji – Modul 2 “The Bits and Bytes of Computer Networking”. Tu ogromnu ulogu imaju edukatorice i edukatori iz Algebre koji polaznice podjele u četiri grupe Zrak, Voda, Vatra i Zemlja. Brinu se za njih od prvog do zadnjeg dana trajanja edukacije, svakog ili svakog drugog tjedna za njih organiziraju dodatna predavanja tzv. ‘bootcampove’ na kojima se dodatno objašnjava gradivo i potiču polaznice na redovan rad kako bi ostvarile svoj cilj. Uz to polaznice svakodnevno motiviraju putem e-mailova i Discord kanala.

– Često smo umorne nakon posla, imamo previše odveza kod kuće i onda još zapnemo na tom drugom modulu. No, i naše edukatorice i edukatori imaju svoj posao, probleme i obveze, pa se opet stignu baviti s nama, odgovarati na naša pitanja, pomagati nam, učiti nas. Mislim da je to najveća motivacija. Njihova energija je beskrajna i to me najviše motiviralo da nakon pauza od učenja ponovo krenem na put prema certifikatu. Tijekom edukacije možemo ići na dvotjednu praksu gdje rješavamo programe stvarnih korisnika u Windows i Linux okruženjima – kazala nam je jedna polaznica.

Evo što Algebra piše o programu s kojima najviše cilja ne žene koje su nezaposlene ili imaju ugovor na određeno, studentice završnih godina fakulteta, samohrane majke, žene s invaliditetom i one koje ne žive u velikim gradovima:

– Željni ste znanja koja bi vaš trenutni status u karijeri okrenuli prema perspektivnijim poslovima, a nemate vremena za odlazak na predavanja i imate previše obveza. Sljedeći korak u usavršavanju možete napraviti zahvaljujući projektu ‘Work in tech’. Nudimo vam stručno usavršavanje kojim dobivate priliku svladati vještine koje vas pripremaju za posao u IT industriji. Žena ste koja se služi engleskim jezikom i digitalno ste pismeni? Postanite IT Support Specialist i steknete vrijedan Google IT Support Professional Certificate. Samo 325 žena imat će priliku besplatno se uključiti u program koji vam može promijeniti život, poručuju iz projekta.

Source: slobodnadalmacija.hr