Pitali smo CARNet kako će ChatGPT utjecati na školstvo u Hrvatskoj. Evo odgovora

Otkad je krajem studenoga 2022. godine umjetna inteligencija postala dostupna širokoj javnosti putem Chat GPT-a, prognoze su da će se svijet uvelike promijeniti, a dugoročni utjecaj umjetne inteligencije na školstvo postala je bitna tema u 2023. godini.

Problem je pogotovo izražen u SAD-u, gdje Chat GPT učenici i studenti naveliko koriste za pisanje eseja i znanstvenih projekata. O tome je u podcastima upozoravao Time New York Timesa, a ubrzo je student sveučilišta Princeton osmislio aplikaciju za nastavnike i profesore – GPT Zero, koja može utvrditi je li Chat GPT napisao određeni esej.

Nikola Dmitrović, ravnatelj 15. gimnazije u Zagrebu, poznate kao MIOC, nedavno nam je ispričao kako su primijetili da Chat GPT može točno riješiti prva tri od sedam zadataka na natjecanju iz programiranja koje organizira Hrvatski savez informatičara.

Kako će Chat GPT utjecati na hrvatsko školstvo, upitali smo Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu CARNet.

– Dugoročni utjecaj Chat GPT-a na hrvatsko školstvo nemoguće je točno procijeniti, isto kao što je nemoguće procijeniti utjecaj na bilo koji drugi obrazovni sustav. Posljedice će ovisiti o našoj prilagodbi i sposobnosti svrsishodnog korištenja disruptivne tehnologije – kaže nam Juraj Bilić, zamjenik ravnatelja CARNeta.

Ističe kako postoje razni načini da se izbjegne zlorabljenje Chat GPT-a – od više usmenih ispitivanja, manje zadaća, to jest izbjegavanja prebacivanja učenja na slobodno vrijeme učenika.

– Vjerujemo da će i cjelodnevna nastava pripomoći smanjivanju broja domaćih zadaća, što je često zapravo prebacivanje učiteljske uloge na roditelje. Dodatno, nastavnici uvijek mogu zahtijevati rukom pisane eseje, kao što to već sada rade u nekim američkim školama i sveučilištima. Nedavno je na jednom američkom sveučilištu najbolji esej doveo do toga da je profesor ishodio priznanje studenta kako ga je napisao uz pomoć Chat GPT-a – ističe Juraj Bilić i nastavlja:

– Osim toga, Chat GPT najvjerojatnije će uskoro biti i dio MS Worda. Stoga je sama ideja o zabranama i ograničenjima suštinski neprovediva. No važno je naglasiti kako Chat GPT daje najbolje rezultate ako korisnik zna zadati jasan zadatak. Drugim riječima, da biste bili kvalitetan korisnik, morate imati dobro predznanje i jasnu ideju što želite postići. Pojednostavljeno, i dalje će biti iznimno važno potaknuti učenika na razmišljanje, jasnu artikulaciju i da raspolaže informacijama, dok nastavnik lako može provjeriti razumije li učenik vlastiti esej.

Naposljetku, ističe zamjenik ravnatelja CARNeta, otkad postoji obrazovni sustav, učenici pokušavaju ishoditi način kako bi što lakše ostvarili što bolji rezultat.

– Razvoj tehnologije neke im je stvari otežao. Na primjer, uz e-Dnevnik je teže markirati ili roditeljima prešutjeti neugodne istine, poput loših ocjena ili ponašanja. Chat GPT će im neke stvari olakšati. I to je u redu. Nastavnici će se prilagoditi, a i učenici i nastavnici će steći nova znanja, uvide i sposobnosti. Dugoročno, ako budemo znali iskoristiti tehnologiju, svi ćemo biti na dobitku – zaključio je naš sugovornik.

Source: slobodnadalmacija.hr