Oprez! Neki bankovni računi su nakon uvođenja eura postali višak, evo do kada ih možete zatvoriti besplatno

Uvođenje eura uvelo je mnoge promjene u naše živote i banke pa su tako od ove godine neki naši bankovni računi postali višak, piše Tportal.

Vrijeme je da provjerite koje račune više ne trebate i da ih zatvorite, jer uskoro to više nećete moći učiniti besplatno. 

Naime, dio banaka je nakon uvođenja eura spojio kunske i tekuće račune klijenata dok je većina ipak samo provela konverziju i zadržala sve račune. S obzirom na to da su ti računi još uvijek aktivni – a neki više nisu potrebni, njihovim zatvaranjem uštedjet ćete na naknadama. 

Prema Zakonu o uvođenju eura, građani koji su prije konverzije u euro imali otvoren račun u banci i u kunama i u eurima, u roku od 60 dana nakon uvođenja eura imaju pravo bez naknade zatvoriti jedan ili više računa te prenijeti sredstva s njih na račun po želji u svojoj banci.

Devizni račun

Ako imate devizni račun na kojem držite samo eure, možete ga besplatno zatvoriti do 1. ožujka i prebaciti eure na tekući račun.

Ako na deviznom računu imate ili planirate koristiti druge valute, zadržite ga kao multivalutni tekući račun.

Žiroračun

Uvođenjem eura kunski žiroračuni postali su eurski. U isto vrijeme je došlo i do izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojim je izmijenjena funkcija žiroračuna. Naime, svi koji prihode ostvaruju putem ugovora o djelu ili autorskog ugovora, uplate su primali na žiroračun. Sada sve uplate mogu primati na tekući, zbog čega žiroračun više nije potreban. Njega tako možete do 1. ožujka zatvoriti, a sve svoje eure prebaciti na tekući račun.

Za sve transakcije u euru sada vam je dovoljan jedan eurski tekući račun, s kojim su povezane dodatne funkcionalnosti i usluge, kao prekoračenje, limit za obročno plaćanje, korištenje kreditnih kartica i drugo.

Source: slobodnadalmacija.hr