HOS-ovac nosio kapu s natpisom ‘Za dom spremni‘, sud ga novčano kaznio i oduzeo mu kapu! Zanimljivo je kako se pravdao

Visoki prekršajni sud RH donio je novu važnu presudu kojom se sankcionira pozdrav Za dom spremni. Iako je prije dvije i pol godine taj sud presudio kako ovaj povik u Bojni Čavoglave Marka Perkovića Thompsona nije kažnjiv, sada je pravomoćno kažnjen jedan umirovljeni branitelj koji je nosio HOS-ovu kapu sa spornim natpisom, piše Telegram.

Utvrđeno je da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno da je isticanjem natpisa Za dom spremni uznemirio javnost.

Policajci su ga sa spornom kapom zatekli na prosvjedu koji se u Zagrebu održavao 2. ožujka 2019. godine. Prijavili su ga za remećenje javnog reda i mira, a Općinski prekršajni sud u Zagrebu izrekao mu je u listopadu 2019. novčanu kaznu od 1.131 kunu, odnosno sadašnjih 150 eura.

Umirovljeni branitelj uložio je na tu presudu žalbu, pa je i ovaj slučaj došao na Visoki prekršajni sud RH. U žalbi je objašnjavao da je riječ o običnoj kapi šilterici HOS-a, koja je jednaka kapi bilo koje druge brigade HV-a ili neke druge postrojbe iz Domovinskog rata.

“Znakovlje HOS-a je verificirano u Ministarstvu obrane i predstavlja oznaku sastavnog dijela Hrvatske vojske. Kapom s legalnim grbom HOS-a ne može se remetiti javni red i mir. Osim toga, nitko nije ni prijavio remećenje javnog reda i mira. Za dom spremni je povijesni hrvatski pozdrav i nije zabranjen niti jednim zakonskim aktom”, naveo je umirovljeni branitelj u žalbi.

Visoki prekršajni sud mu je odbio žalbu.

“Ovdje se doista radi o starom hrvatskom uzviku odnosno izrazu koji je, gledajući s povijesne dimenzije, bio vrlo rasprostranjen u svim slojevima društva, a koristio se i u pjesništvu i umjetnosti. Zbog svog tradicijski utjecajnog značenja koristio se i kao službeni pozdrav Ustaškog pokreta i totalitarnog režima Nezavisne državne Hrvatske. Budući da je taj pokret iznikao iz fašizma, a utemeljen je i na rasizmu, simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije, kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti”, navedeno je u presudi Visokog prekršajnog suda RH.

Upravo to je, piše Telegram, bio razlog zbog kojeg je natpis na kapi mogao uznemiriti javnost.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira za ovakvo uznemiravanje javnosti predviđa novčanu kaznu do 150 eura ili do 30 dana zatvora. Visoki prekršajni sud zaključio je da je kazna koju je dobio umirovljeni branitelj primjerena, te je naložio da mu se kapa trajno oduzme.

Source: slobodnadalmacija.hr