Iako je na početku mandata obećao manji tim, Milanović troši više od svoje prethodnice na Pantovčaku

Predsjednik Republike Zoran Milanović najnovijim imenovanjem savjetnika za obranu ovoga mjeseca povećao je broj državnih dužnosnika u svom uredu na ukupno 12, čime je pretekao i prethodnicu Kolindu Grabar-Kitarović, iako je obećavao da će imati ili manji broj ili jednak onome koji je imala bivša predsjednica Republike, piše Jutarnji list.

Kolinda Grabar-Kitarović završila je svoj mandat s 11 dužnosnika u Uredu, a Milanović je, nakon što je izabran, u veljači 2020. poručivao da će imati manji broj dužnosnika ili barem jednak.

“Sigurno neće imati više dužnosnika nego prethodnica”, uvjeravali su iz Ureda predsjednika.

Uz 12 državnih dužnosnika, koji za svoj rad primaju plaću i nakon mandata imaju pravo na povlasticu šest plus šest, odnosno prvih šest mjeseci punu plaću i drugih šest mjeseci pola plaće, Milanović ima i četiri posebna savjetnika, Marijana Marekovića koji je nadležan za veterane Domovinskog rata, Velibora Mačkića za ekonomiju, Julija Domca za energiju i klimu te Zdravka Zimu za kulturu.

Tu je i povjerenik za sport Željko Jovanović pa se ukupan broj Milanovićevih suradnika penje na 17. Njegova prethodnica također je imala pet posebnih savjetnika.

Posebni savjetnici i povjerenik ne primaju plaću, nego naknade. O kojim je iznosima riječ, nismo uspjeli doznati jer iz Ureda predsjednika ignoriraju službeni upit kojega mu je uputio Jutarnji list, a glasnogovornik Nikola Jelić nije odgovarao na pozive i poruke.

No, iz dokumentacije objavljene na službenoj web stranici Ureda predsjednika vidljivo je da je u prošloj godini došlo do porasta troškova za intelektualne i osobne usluge. U financijskim bilješkama uz izvršenje proračuna Ureda predsjednika, koji je nešto veći od 40 milijuna kuna, tako piše da je došlo do odstupanja od ostvarenja u izvještajnom razdoblju prethodne godine u iznosu od 713.895 kuna “zbog povećanja broja posebnih savjetnika Predsjednika RH, usluga agencija za potrebe prevođenja za posjete stranih delegacija, autorskih honorara te usluge pružanja zaštite na radu”. Ukupno je u 2022. na naknade troškova osobama izvan radnog odnosa potrošeno 225.234 kuna, dok je godinu ranije taj trošak iznosio tek 78.000 kuna, što je porast od 188%.

Ukupno se za troškove zaposlenih godišnje troši oko 21 milijun kuna, odnosno polovica ukupnog proračuna.

Milanović je odmah nakon inauguracije krajem veljače 2020. donio odluku o Uredu predsjednika, prema kojoj je definirao osam dužnosničkih pozicija. To su predstojnik Ureda, pročelnik kabineta, savjetnici predsjednika, prvi put i pomoćnici savjetnika, glavni tajnik Ureda, šef protokola, glasnogovornik Ureda i pomoćnik glasnogovornika Ureda.

Već u travnju iste godine odluka se mijenja i dodaje se još jedna dužnosnička pozicija: pomoćnik pročelnika kabineta i to nakon što je tadašnji pomoćnik glasnogovornika Bartol Šimunić 1. travnja imenovan pročelnikom kabineta, a 7. travnja Goran Grobotek postao je njegov pomoćnik. Odluka se opet mijenja 2021. na način da se dodaje i deseta dužnosnička pozicija – glavni savjetnik predsjednika, no na nju nije nitko imenovan do današnjega dana.

S predsjednikom, koji prima neto plaću od 3555 eura, odmah su u Ured došli predstojnik Ureda Orsat Miljenić, koji je tad ujedno bio i savjetnik za vanjsku politiku, a prema imovinskoj kartici njegova je mjesečna neto plaća 2826 eura. S 21. veljače imenovan je i glasnogovornik Ureda Nikola Jelić, koji prima 2389 eura, a istu plaću ima i predsjednikova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Muić.

Savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić prima plaću od 2415 eura, dok pročelnik kabineta Bartol Šimunić ima 2004 eura. Šefica protokola Dragana Podner mjesečno prima 2549 eura, a savjetnica za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković 2469 eura. Pomoćnik pročelnika kabineta Goran Grobotek prima 1877 eura.

U travnju 2021. Milanović je odlučio Nevena Pelicarića imenovati savjetnikom za vanjsku politiku, za neto plaću od 2455 eura, dok je u lipnju iste godine imenovana i pomoćnica savjetnika za ekonomiju Martina Ciglević, koja mjesečno prima 2305 eura. Dinko Suton dolazi na mjesto glavnog tajnika u travnju prošle godine za plaću od 2395 eura. S 1. veljače ove godine imenovan je i savjetnik za obranu Ivica Olujić koji je u MORH-u mjesečno primao 2580 eura. Ukupno se za dužnosničke plaće, uz predsjednikovu, mjesečno troši oko 30.000 eura, piše Jutarnji list.

Source: slobodnadalmacija.hr