Ništa nije besplatno: evo koliko korisnika potpore za samozapošljavanje mora HZZ-u vratiti cjelokupni dobiveni iznos

Dio budućih poduzetnika koji se pripremaju za korištenje poticaja za samozapošljavanje brine u kojim slučajevima se Hrvatski zavod za zapošljavanje od njih može naplatiti aktiviranjem zadužnica.

Naišli smo i na komentar da je na oglasnoj ploči u najvećoj područnoj službi HZZ-a veliki broj zadužnica u čiju se naplatu krenulo.

Zato smo o toj problematici upitali HZZ, koji nam je odgovorio da je od ukupno 40.224 korisnika potpore za samozapošljavanje u periodu od 2015. do kraja 2022. godine kod 992 korisnika utvrđeno da moraju vratiti cjelokupni iznos potpore za samozapošljavanje.

Kada dobivene brojke ubacimo u kalkulator, dobra vijest je da se radi o samo 2,47 posto korisnika potpora koji ih moraju vratiti u punom iznosu. No, koji su sve tome razlozi?  

– Najčešći razlozi kršenja odredbi ugovora u mjeri samozapošljavanje su nedovoljno ili neopravdano utrošena potpora za samozapošljavanje, potom nedostava dokumentacije o namjenskom utrošku potpore za samozapošljavanje, prestanak rada poslovnog subjekta prije isteka ugovornog razdoblja, te odjava samozaposlene osobe iz HZMO-a prije isteka ugovornog razdoblja – odgovaraju nam iz HZZ-a, te napominju:

– Nakon što se utvrdi kršenje ugovornih obveza, područna služba, odnosno ured poziva korisnika potpore za samozapošljavanje da dobrovoljno vrati dug ili da sklopi izvansudsku nagodbu. Ako ne dođe do dogovora na navedeni način, aktivira se zadužnica. Jedini razlog aktiviranja zadužnice je nemogućnost naplate potraživanja redovnim putem.

Tako oko 4 posto sklopljenih ugovora za dobivanje potpora za samozapošljavanje u kojima je zatražen povrat završi aktiviranjem zadužnice. Ostali završe redovnim povratom ili izvansudskom nagodbom – navode u HZZ-u.

Source: slobodnadalmacija.hr