Tko je Aleksandra Jozić Ileković? Dosad je u Povjerenstvu bila ‘partibrejkerica‘, a ima još jedan veliki uteg…

Borili smo se. Oni odlaze danas, a ja ću uskoro za njima.

Tim se riječima Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na odlasku, u srijedu oprostila od dvoje svojih najbližih suradnika, Tatijane Vučetić i Davorina Ivanjeka. Njihov mandat je istekao, njezin broji posljednje dane.

Nova predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković na dužnost stupa 9. ožujka. A time počinje i nova etapa u radu ovog tijela koje u opisu posla ima propitkivanje sukoba interesa u hrvatskih političara.

U tom grmu i leži zec. HDZ posljednjih godina nije krio namjeru da ograniči ovlasti ovog tijela, koje bi, po sili zakona, trebalo biti neovisno. Nisu im se sviđale odluke Povjerenstva koje nije propustilo primijetiti sukobe interesa u lokalnih HDZ-ovih moćnika i vladajućih dužnosnika, pa ni testirati je li i sam premijer u sukobu interesa bio u aferi “Borg”, kao i kojim je novcem plaćeno HDZ-ovo putovanje na skup EPP-a u Helsinki.

Izdvojeno mišljenje

Da ne bude zabune, Povjerenstvo je jednakim aršinom mjerilo i grijehe oporbenih političara. Kod Nataše Novaković, kao uostalom i kod njezine prethodnice Dalije Orešković, nitko se ne može pohvaliti da je imao popusta.

Sada na njihovo mjesto dolazi Aleksandra Jozić Ileković, dosadašnja članica Povjerenstva koja je u nizu slučajeva pokazala prilično visok prag tolerancije prema Vladinim dužnosnicima. Često je pisala izdvojeno mišljenje i, po svemu sudeći, nije bila dio većine kojom je Nataša Novaković vodila Povjerenstvo.

Bila je, recimo to tako, “partibrejkerica”.

Uz taj, Aleksandra Jozić Ileković ima još jedan veliki uteg. Nju na čelo Povjerenstva nije doveo konsenzus vlasti i oporbe. Nego jedino i isključivo HDZ. S jasnom zadaćom da snizi tonove i de facto eutanazira tijelo koje im je posljednjih godina zadavalo toliko puno percepcijskih problema. Izbori se bliže, a situaciju valja imati pod kontrolom.

Iz životopisa nove predsjednice Povjerenstva jasno je da je karijeru vezala s jedne strane uz pravo, a s druge uz gradske i državne institucije.

Ova Zagrepčanka osam je godina bila članica Državnog izbornog povjerenstva, jedno vrijeme i njegova potpredsjednica. Bila je viša upravna inspektorica Ministarstva pravosuđa, zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo, stručna suradnica u Uredu za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zagreba, a dvije je godine radila i kao savjetnica tadašnjeg ministra uprave Lovre Kuščevića, političkog tajnika HDZ-a i kasnijeg USKOK-ova optuženika.

Sve ju je to, uključujući i blag stav prema Plenkovićevim ministrima koji je njegovala u predmetima koje je otvaralo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, prometnulo u idealnu HDZ-ovu favoritkinju.

Da stvar za HDZ bude bolja, Povjerenstvu je na sudovima “pao” određeni broj odluka – gruba računica kaže približno trećina – čime je njihov manevarski prostor u budućnosti bitno smanjen.

Ima istu šansu

Što će Aleksandri Jozić Ileković, ako joj je cilj poštedjeti Vladine dužnosnike, pa i samoga premijera, uvelike olakšati posao.

Uz to, ona jedina ostaje u Povjerenstvu iz staroga sastava. Svi ostali članovi ovoga tijela u njemu su novi. Time je i ostavština Nataše Novaković i Dalije Orešković stavljena ad acta. A Povjerenstvo može napraviti zaokret koji u HDZ-u toliko dugo čekaju.

Ipak, treba se sjetiti da je u sličnom ozračju i Nataša Novaković izabrana na poziciju predsjednice Povjerenstva. Tada je HDZ naumio maknuti Daliju Orešković, koja mu nikako nije bila po volji, a javnost je s velikom rezervom gledala na Natašu Novaković, dotadašnju direktoricu u Hrvatskoj udruzi poduzetnika.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo, ona je pokazala da Povjerenstvo ne vodi na daljinski upravljač Banskih dvora. Da se ne boji ni kritika, ni pritisaka, ni optužbi vladajućih. I da čini sve da Povjerenstvo održi kao neovisno tijelo.

Aleksandra Jozić Ileković danas ima istu tu šansu. Pitanje je samo hoće li je iskoristiti.

Source: slobodnadalmacija.hr