Kupila ruševnu kuću i počela zidati bez ikakvih dozvola. Nacrte joj je radio susjed kuhar, s kojim se i ‘zabavljala‘

Zaposlenica Ministarstva turizma i sporta je ilegalno gradila, pri obnovi ruševnog zdanja u Pobrima u Opatiji. Prije nego je inspekcija izašla na teren i zatvorila gradilište, izgrađene su međukatne ploče, terase i ravni krov. Optužena se pravdala da je samo učvršćivala građevinu da se ne uruši. Unatoč tome, utvrđeno je kako se radi o izgradnji izvan gabarita i nadogradnji te je naloženo rušenje.

Da nema nikakav papir o gradnji, dokazala je inspekcija. Uporabna dozvola za građevine starije od 1968. godine jedini je dokument koji je priložila na upit građevinskog inspektora što ima od papira. Bespravna graditeljica se žalila, ali su je dva suda odbili. Konačno, ništa nije srušeno, nego su podneseni zahtjevi za građevinsku dozvolu, koja bi sve ozakonila. 

Susjedi su na rubu živaca. Nije ima jasno što radi pravosudni sistem i čemu služe zakoni. Kažu i da je vlasnica tu namjeravala napraviti dva ili tri apartmana. Pisali su i zvali građevinsku inspekciju, ali nisu nikako stizali na red, prevelika je gužva, odgovarala je inspekcija.

“I ona je, dok je građevinska inspekcija stigla na teren, uspjela napraviti tri pregradne ploče između katova, terase, otprilike 4,5 x 2 metra na sva tri kata, vanjsko stepenište, i to sve bez ikakvih dozvola, bez statičkih proračuna, bez ičega”, rekla je susjeda Nada Gržetić za Novu TV.

“Moj joj je sin crtao nacrte za kuću po onom kako je ona tražila od njega jer on ima mogućnost, završio je neke tečajeve pa je znao. Ali on nije ovlašteni inženjer niti ima direktne veze s tim”, izjavila je susjeda Dijana, rekavši da joj sin za takve radnje nije ovlašten, jer je kuhar po struci. “To su bili telefonski pozivi usred noći. Govorila je da joj se makne zid za centimetar ili nešto preseli. On je mjesecima radio i noću i naravno da nije dobio nikakvu naknadu, ali u međuvremenu su oni ušli u vezu.”

Radovi su susjedima bili veoma čudni. Ogoljeni su trusni zidovi, a gdje je bila rupa, krpalo se s ciglom. “Temelji se na nečemu što je staro 200 godina bez cementa, bez ičega i pitanje je koliko će taj zid izdržati. Na južnoj strani zgrade dodane su te dvije ogromne terase, u biti za cijelu duljinu kuće, izbačene van gotovo dva metra i nose potporni stup za cijelu konstrukciju koji se temelji na cisterni, na rupi od cisterne koja je ispod, a sve to drži suhozid”, posvjedočila je Nada. 

Investitorica je spavala kod Dijane, a kad su radovi završili je odjednom nestala i prestala se javljati. “Ja sam dala i vodu i struju jer sam najbliža, nisam dobila nikad naknadu za to, ništa”, kaže susjeda. 

“Netočni su i neistiniti daljnji navodi Mihaele Marić Heigl da je izvodila radove u skladu s Člankom 150. Zakona o gradnji, odnosno na održavanju građevine jer je inspekcijskim pregledima nedvojbeno utvrđeno da se radi o rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji stambene građevine”, priopćila je Inspekcija. 

Naređeno je rušenje. Tome unatoč, nekoliko mjeseci kasnije susjedima dolazi poziv za uvid u spis predmeta u postupku izdavanja građevinske dozvole.

“Niko od nas to ne može vjerovati. Zbilja, čemu onda svi zakoni? Postavili smo to pitanje Zavodu za prostorno planiranje, neka nam kažu po kojem je zakonu moguće dati zahtjev u takvoj situaciji, ali nismo dobili odgovor”, napominje susjeda Gržetić. Otišli su na uvid u dokumentaciju i ostali zatečeni. “Pokazana nam je dokumentacija, dokumentacija je naravno zatečenog stanja. Znači, sve to što je nelegalno izgrađeno ubilježeno je kao nešto što zapravo postoji otprije i mi sad tu možemo dati svoje mišljenje primjedbe-” 

U tijeku je postupak izdavanja građevinske dozvole za nešto što je nedvojbeno bespravno izrađeno. Upravni odjel za prostorno planiranje i gradnju odgovorio je – da, i to se može.

“Svaki investitor ima pravo podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za građenje ili rekonstrukciju građevine, bez obzira na možebitnu činjenicu da je ona već izvedena bez građevinske dozvole i da je predmetom postupanja inspekcije. Naglašavamo da je to moguće i redovita je praksa i u slučaju da investitor prilikom građenja odstupi od izdane dozvole, a podsjećamo da je upravo zbog takvih slučajeva donesen i poseban Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama”, priopćio je Upravni odjel. 

Međutim, taj se Zakon odnosi na zgrade koje su se gradile ili rekonstruirale do 2011 godine. Ovdje su u pitanju radovi izvedeni prije dvije godine.

Source: slobodnadalmacija.hr