Sindikalac poslao apel Vladi: ‘Pada nam standard, a neki trpaju džepove. Ovo je pravo vrijeme za porez na nekretnine‘

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata obrazovanja i znanosti Matija Kroflin je komentirao nove mjere Vlade, rekavši da bi sindikati s Vladom trebali imati sjednicu Gospodarsko socijalnog vijeća 13. ožujka i da bi tad trebali saznati što će Vlada predložiti u novim mjerama.

“Moje mišljenje da će mjere koje ograničavaju cijene energenata morati ostati, a isto tako da će trebati potpora najoguroženijem dijelu građana te da će se one i povećavati”, rekao je Kroflin.

Ukazuje da je upravo to ono što sindikati očekuju, ali je naglasio i da im je jasno da će godina biti izazovna zbog ekonomskih okolnosti, prvenstveno inflacije.

“Naš fokus moraju biti plaće, ne samo nas u javnim i državnim službama, već svim zaposlenima u zemlji. Vlada mora svoje ekonomske politike graditi na taj način da stavi zaposlenike u fokus”, upozorava tajnik.

Istaknuo je kako je inflacija pogodovala državnom proračunu koji će sljedeće godine biti u suficitu, a da su uslijed svega najgore prošli umirovljenici i zaposlenici.

“Ako uzmemo u obzir zadnje kretanje BDP-a koji realno 6.3 posto. Ako uzmete nominalno dakle ako na to nadodate rast cijena on raste 16-17 posto, ako uzmete kako poslodavci prolaze kroz ovu krizu, onda imate podatak da je porez na dobit u prvih 11 mjeseci prošle godine porastao skoro 50 posto. Dakle neki od njih su ovu poziciju dobro iskoristili. jedini koji su prošli loše su zaposlenici čije su realne plaće pale za više od tri posto. Javnih i državnih službi i duplo toliko”, objasnio je Kroflin.

Poručio je i kako se ne bi smila opet dozvoliti  situacija od prošle godine te kazao kako je jedini izbor kojeg zaposlenici imaju taj da sve plaćaju kroz niže cijene vlastitog rada.

Na tapet mu je došao i ministar Primorac kojem je preporučio pravedniju raspodjelu poreznog tereta, što bi bilo efikasnije i solidarnije.

“Ako je ikad bilo vrijeme za uvođenje poreza na na nekretnine, odnosno poreza na višak nekretnina to je ovaj trenutak”, zaključio je Kroflin, po kojemu je upravo to rješenje za daljnje rasterećenje cijene rada. 

Source: slobodnadalmacija.hr