Ova hrvatska općina zabranila je gradnju kuća s ravnim krovovima, i nije prva. A imaju više nego dobar razlog

Kosi krovovi, ožbukana fasada i škure dio su tradicijske gradnje na istarskom poluotoku. No, moderna gradnja u ruralnom prostoru uzima sve više maha. Za općinu Pićan u Istarskoj županijito je neprihvatljivo. Stoga su prostornim planom odredili da je na obiteljske kuće obavezno postaviti kose krovove, javlja HRT.

– Nekako smo htjeli zaštiti tradicionalnu izvornu gradnju da stambene građevine mogu imati maksimalno 30 posto tlocrta zgrade ravno kao neke mansarde i terase, naglasio je Dean Močinić, načelnik Općine Pićan.

Ravni krovovi i dalje su dopušteni na turističko-ugostiteljskim objektima i poslovnim zgradama. 

– Recimo, jedan automehaničar ili jedna stolarija mogu imati ravni krov, rekao je.

Slijedili su primjer iz Općine Barban. Uvjeti tradicijske gradnje ondje su na snazi od 2002.

– Te mjere arhitektonskog plana koje se nalaze unutar našeg prostornog plana određuju i boje fasade, određuju smjerove sljemena krovova kao što sam rekao malo ranije, i nužnost korištenja tradicionalnih materijala od kamena, crjepova, sve ono što čini naš prostor onakvim kakav jest, istaknuo je Dalibor Paus, načelnik Općine Barban.

Struka smatra da treba ići korak dalje – voditi računa i o rasporedu gradnje, odnosno broju građevina u prostoru.  

– Sada imamo primjer malih općina u Istri i Dalmaciji koje su zapravo manje od naselja kompleksa apartmanskih kuća i kuća za odmor, govori Breda Bizjak, predsjednica društva arhitekata Istre.

Zaštita tradicijske gradnje korak je pri očuvanju identiteta mjesta. Identiteta koji nam polako nestaje u preizgrađenosti, ne samo urbanih već i ruralnih prostora u Istri.  

Source: slobodnadalmacija.hr