Evo koliko nakon poskupljenja koštaju ljetovanja u Europi, Hrvatska ‘prestigla‘ Španjolsku i Grčku

Sve prisutnija poskupljenja su stanovnicima Bosne i Hercegovine poprilično suzili izbor destinacija za ljetovanje. Naime, analitičari smatraju da se s obzirom na socioekonomsku situaciju očekuju povećanja cijena smještaja od 15 do 20 posto u odnosu na prošlu godinu, piše Dnevni avaz. 

Faktor nisu samo “vidljive” cijene, u obzir je potrebno uzeti i “skrivene troškove“ kao na primjer poskupljenje boravišne postrojbe, turističke članarine i komunalnih usluga u brojnim destinacijama. Ovi faktori rezultirat će realnim povećanjem cijena obiteljskih smještaja od oko 30 posto. Tako će apartman koji je prošle godine koštao 60 eura, ove godine biti oko 80 eura.

Da se primijetiti i da je prema trenutnoj situaciji, stanovnicima Bosne i Hercegovine ljetovanje u Hrvatskoj skuplje nego u Grčkoj ili Španjolskoj. Oni koji hrvatsko primorje planiraju posjetiti u svibnju svoj će smještaj platiti oko 560 eura, dok će ljetovanje u Hrvatskoj u mjesecima lipnju i srpnju koštati otprilike 770 eura. Aktualne ponude za ljetovanja u Grčkoj, s druge strane, uključuju sedam noćenja po cijeni od 410 eura. 

Trenutačno jedna od najpovoljnijih ponuda za ljetovanje uključuje deset dana odsjedanja u hotelu koji je pozicioniran na obali Mramornog mora, u blizini Istanbula. Njegova cijena iznosi 370 eura po osobi, ali vrijedi isključivo za ranu rezervaciju do 10. travnja. Uz ovu cijenu, plaćaju se i dodatni troškovi poput potvrde rezervacije od 80 eura, doplate večere od 90 eura i boravišne postrojbe u hotelu koja iznosi 10 eura.

Posebne ponude koje su trenutno aktualne za ljetovanje u Turskoj za dvije osobe, iznose od 1.500 eura do 

2050 eura. 

Sedmodnevni boravak u Turskoj po osobi iznosi otprilike 1025 eura, 770 eura i više bit će potrebno izdvojiti za boravak od sedam dana u hotelu na hrvatskom primorju, 470 eura košta ljetovanje u Albaniji, dok sedmodnevni angažmani u Grčkoj i Crnoj Gori iznose 410 eura.

Source: slobodnadalmacija.hr