‘Ne usudi se izlagati nikakvom naporu, usporena je, noću se budi ‘sto puta‘ – hrvatska tvrtka mora joj platiti odštetu

Radnica koja danas ima 65 godina u tužbi navodi kako je u zagrebačkoj tvrtki Labud koja proizvodi sredstva za čišćenje (Sanitar, Čarli, Meri Merino…) radila od 1977. do 2017. godine. Dakle, 40 godina. U tom razdoblju oboljela je od teškog oblika astme “uslijed izloženosti različitim česticama kemikalija” – piše Danica.hr.

Zbog profesionalne bolesti i nastupanja potpunog gubitka radne sposobnosti priznato joj je pravo na invalidsku mirovinu u iznosu od 3100 kuna mjesečno. S obzirom da je prije umirovljenja primala prosječnu neto plaću u iznosu od 4600 kuna, “razvidno je da trpi izgubljenu zaradu”.

Odlazila u pogon

Sud je proveo medicinsko vještačenjete je zaključeno kako je ovdje riječ o vrlo teškoj trajnoj astmi, ovisnoj o kortikosteroidima, s bronhalnom hiperreaktivnosti teškog stupnja i kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti.

Vještak navodi da kod astme tužiteljice vjerojatno vrlo važnu ulogu ima i profesionalna izloženost aerozagađenjima radnog mjesta (tvornica deterdženta). Dr. Mažuranić ističe da se tužiteljica “ne usudi učiniti ni najmanji napor, da je usporena, spava s dva jastuka, noću se budi “sto puta” s osjećajem gušenja

Iz Labuda su se branili kako je radnica bila zaposlena na radnom mjestu “tehničar pripreme rada”, a opis tog radnog mjesta “obuhvaća isključivo administrativne poslove te u obavljanju poslova tog radnog mjesta radnik nije u kontaktu sa sirovinama ni kemikalijama”.

No, nakon svih izvedenih dokaza sud je zaključio kako to ne odgovara istini. I radnica je u svojem iskazu upozorila kako je u Labudu radila gotovo 40 godina te “je cijeli radni vijek radila na pripremi za proizvodnju i u okviru svojih poslova morala je odlaziti u skladište i pogon proizvodnje“.

“Radila sam u kancelariji, ali sam svakodnevno morala odlaziti u skladište da provjerim stanje sirovina i ambalaže”, rekla je oštećena radnica.

Renta do kraja života

“Od zaštitne opreme imala sam kutu i borosane i tako je bilo propisano, s time da su jedino radnici u pogonu miješanja imali kompletnu zaštitnu opremu, odnosno radno odijelo, zaštitne maske, kape, rukavice, naočale”, rekla je bivša radnica.

Sud je ovih dana donio presudu kojom je bivšoj radnici Labuda dosudio odštetu od oko 40.000 eura plus kamate. Osim toga, tvrtka joj svaki mjesec do kraja života mora plaćati 100 eura rente za pomoć i njegu te joj mora pokriti oko 17.000 eura sudskih troškova.

Presuda je nepravomoćna i Labud se na nju može žaliti u zakonom propisanom roku.

Source: slobodnadalmacija.hr