Naš policajac se polomio, hitno je prebačen na kirurgiju. Opisao je što je sve prošao kod liječnika, vrijedi pročitati

Slušamo svaki dan kao je hrvatsko zdravstvo loše, kako nema liječnika, tehničara. Uglavnom, ocjena od jedan do pet je jedva prolazna dvojka. No, ima i onih koji našem zdravstvu daju – peticu.

Evo priče hrvatskog policajca koji je svoje iskustvo podijelio na zidu grupe Hitna uživo 194. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Nedavno sam svojom nepažnjom doživio nezgodan pad s visine na betonsku stazu. Kako nikoga nisam odmah mogao dozvati u pomoć, nekako sam se ustao i pozvao županjski 194. Ne čekajući dolazak tima, susjed me je automobilom prevezao do Hitne.

I došli smo na parkiralište oko 15:30 sati. Liječnica mi nije dopustila izlazak iz automobila, dok me nije pregledala, nakon čega su me fiksirati na tzv. dasku, iznijeli iz automobila (nisam baš lagan) i prebacili u vozilo HMP.

Putem puna pažnja liječnice i medicinskog tehničara u pratnji (zapamtio sam da se zove Leonardo). Mjerenje vitalnih funkcija, šećer, uvođenje braunile, komunikacija taman kakva i treba, profesionalna ali dovoljno ljudska i smirujuća. Po dolasku u OHBP Vinkovci, prebacuju me na drugi pokretni krevet i uljudno pozdravljaju. Liječnica i sestra koje su me preuzele nakon par minuta, rade detaljan pregled tijela i funkcija, vađenje krvi i urina (kompletna slika uključujući i određivanje krvne grupe za slučaj operacije).

Odmah potom dobivam i injekciju protiv bolova. Obje su ljubazne, komunikativne i iznimno pažljive jer sam u blagom šoku i bolovima. Na krevetu su me odgurali u kiruršku ordinaciju, odmah preko puta. Oko mene više sestara i tehničara, svi na usluzi, jedan uzima uzorak za BAT. Kirurg (zapamtio sam da se zove Tomislav) me pregledava, propituje i radi preliminarni UZV pregled. Ništa ne prejudicira ali mi kaže da ne vidi ozbiljnije ozljede i tekućine u abdomenu, što na mene naravno djeluje umirujuće. Šalje me na RTG i u UZV ambulantu, kod radiologa. Ženska osoba (pretpostavljam inženjer) s vidljivo puno iskustava, pažljivo snima iz više kuteva.

Tehničar mi cijelo vrijeme pomaže s pomicanjem koje je bolno i komunicira na način kakav je ozlijeđenom tada najpotrebniji. Iz RTG sale odvoze me u UZV ambulantu. Mlada liječnica (moguće specijalizantica) obavlja pretragu, dolazi voditelj odjela (Damir) i preuzima pregled. Osjeti se njegovo iskustvo, autoritet i stručnost. Slažu se da nema unutarnjih ozljeda osim sumnjivih tragova na jetri. Ljubaznost, pristup pacijentu, komunikaciju i pažljivost naspram mojih ozljeda i bolova, više niti ne spominjem, jer mi je to sada već normalno.

Vraćaju me u kiruršku ambulantu. Isti kirurg sada na monitoru ima nalaz radiologa (RTG i UZV) i nalaz krvi i urina. Kaže mi da imam slomljeno jedno rebro, malo krvi u urinu, što je vidljivo tek pod mikroskopom i taj sumnjivi oblik na jetri, koji može biti znak masnoće ali i ozljede. Iz opreza me ostavljaju na odjelu traumatologije. Smještaju me samog u prostranu i urednu dvokrevetnu sobu, Uzimaju bris za PCR testiranje, sestra nudi a ja prihvaćam injekciju analgetika. Sat pokazuje 20:00.

Dakle, u 4 i pol sata, ja sam prošao pregled liječnika, intervenciju i prijevoz Županjske hitne, pregled nekoliko liječnika specijalista u OŽB Vinkovci, dobio laboratorijske nalaze, RTG i UZV nalaze, tretman, njegu i usluge nekoliko medicinskih sestara, tehničara i spremačica. Nikoga od njih osobno ne poznajem a imao sam predsjednički tretman. Svi su bili iznimno (slovkam: I z n i m n o) ljubazni, uslužni, komunikativni. Ne mogu ne spomenuti da je spremačica dva puta u danu prebrisala pod u sobi, sredstvom s mirisom dezinficijensa.

Ako ste pomislili da se sve ovo događalo u npr. Houstonu, ne čudim se, jer sam i ja to pomislio. A zapravo je bilo prije 10-ak dana u Županji i Vinkovcima.

Hvala svim liječnicima, medicinskom i nezdravstvenom osoblju koji su sudjelovali u mom liječenju ali i svima drugima, koji vjerujem jednako dobro rade i u drugim mjestima i službama. Jer ovo moje pozitivno iskustvo ne može biti puka slučajnost. Nema šanse. Bravo HMS Županje i OHBP Vinkovci, piše to Zlatko Grgić, policijski službenik iz Županje.

Source: slobodnadalmacija.hr