Posted By Cvek Katarina Posted On

Autor viralnih AI fotki pape Franje: Mislio sam da bi bilo smiješno vidjeti papu u toj jakni

Tijekom vikenda fotografija pape Franje, odjevenog u veliku, bijelu zimsku jaknu postala je mega-viralna na društvenim mrežama. Čini se da 86-godišnji aktualni papa ima jako moderan stil odijevanja. Ali postojao je samo jedan problem: slika nije stvarna. Izrađena je pomoću alata umjetne inteligencije Midjourney, prenosi BuzzFeed.

Mnogi su se iznenadili činjenicom da su fotografije ‘modernog’ pape lažne. Prošli tjedan proširile su se i fotografija uhićenja Donalda Trumpa koje su također napravljene pomoću umjetne inteligencije.

Pablo Xavier, 31-godišnji građevinski radnik iz okolice Chicaga koji je odbio reći svoje prezime zbog straha da bi mogao biti napadnut zbog kreiranja ovih fotografija, priznao je kako mu je ideja došla na pamet nakon što je konzumirao gljive.

– Pokušavam kreirati neke smiješne fotografije, pomalo psihodelične stvari. Uzeo sam gljive i onda mi je sinulo – papa Franjo u Balenciaga kaputu kako hoda ulicama Rima – ispričao je Pablo.

Pablo se počeo baviti AI umjetnošću nakon što mu je u studenom prošle godine preminuo brat i pokušavao je pronaći utjehu.

Fotografije pape objavio je u Facebook grup AI Art Universe i na Redditu. Šokirao se nakon što su ubrzo postale viralne, kaže da to nije očekivao.

Pablo kaže kako je odrastao u religioznoj obitelji, ali da više nije vjernik. Ističe kako se nije htio narugati papi, samo je htio napraviti smiješnu fotografiju.

– Mislio sam da bi bilo jako smiješno vidjeti papu u takvoj jakni – kaže Pablo.

Brojni su pomislil kako je riječ o pravim fotografijama i počeli su kritizirati pretjerano trošenje novca Vatikana, a Pablo kaže kako bi ljudi trebali dobro razmisliti o stvarima koje vide na internetu i kako treba zakonski regulirati umjetnu inteligenciju.

Source: 24sata.hr

Comments (0)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)