Posted By Cvek Katarina Posted On

‘Tekuće stablo’: U Beogradu se nalazi drvo koje proizvodi kisik, a nema ni korijen ni krošnju

Drvo koje proizvodi kisik, a nema deblo ni korijen nalazi se u Beogradu.

Radi se o tekućem drvu “Urbanom foto-bioreaktoru ‘Liquid3’  koji je razvijen na Sveučilištu u Beogradu, odnosno na Institutu za multidisciplinarna istraživanja uz potporu UNDP Srbija. Prototip je instaliran u rujnu 2021. u suradnji s općinom Stari Grad.

– Sustav je u svakom pogledu nadmašio naša očekivanja, pokazao se kao pouzdan i učinkovit način ozelenjavanja koji je prihvaćen od strane građana i koji kroz medijske reakcije šalje važnu poruku o važnosti poboljšanja kvalitete zraka u urbanim sredinama – rekao je dr. Ivan Spasojević. iz Instituta za Telegraf.

Dodaje kako se drvo ne zalijeva, ali se mora održavati – svakih 30 do 40 dana čisti se, a održavanje sustava košta oko 850 eura.

Osim funkcije uklanjanja CO2 i proizvodnje O2, što je analogno odraslom stablu, sustav u potpunosti uklanja teške metale iz oko 1000 prostornih metara gradskog zraka mjesečno, a sustav se temelji na fotosintetskoj i biosorbentskoj aktivnosti mikroalgi. Njihova učinkovitost u vezivanju ugljika znatno je veća u usporedbi s kopnenim biljkama.

Source: 24sata.hr

Comments (0)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)