Poznata imena osumnjičenih: među je njima poznati poduzetnik i inovator: ‘Neću živ iz kuće! Pa nije ovo Rumunjska…‘

NOVIJE:

Đuro Horvat, vlasnik tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca koju Europsko tužiteljstvo zajedno sa službenicima riječke gradske uprave sumnjiči za malverzacije novcem Europske unije, zvuči ogorčeno i zbunjeno. Horvat se, stara škola, uvijek javlja na mobitel pa nam se javio i danas, dok je s policajcima čekao svog odvjetnika. Javio se novinarima Jutarnjeg lista i rekao da ga “nazovu sutra”.

Kad smo rekli zašto ga zovemo i da ga sutra možda nećemo moći dobiti, vlasnik jedne od najjačih hrvatskih tvrtki za izgradnju postrojenja za obradu otpada i višekratni dobitnik priznanja za najboljeg hrvatskog poduzetnika, uznemireno je rekao:

– Moj je patent zaštićen, optužili su me za njega, a ja imam sve to. Ja neću izići živ iz kuće! Moj je patent zaštićen, a oni su kriminalci mene optužili za moj patent. Pa svi vi o tome i o meni znate sve – rekao je Đuro Horvat.

Prema ovim se riječima čini kao da ne zna točno o čemu se radi i za što ga zapravo sumnjiče.

– Tu sam kod kuće, čekam odvjetnika – govori, u pozadini se čuju glasovi, vjerojatno policajaca koji su ga po nalogu Europskog tužiteljstva došli uhititi.

Horvata i gradske službenike ispitat će zbog projekta sufinanciranog s više od 30 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Prema saznanjima Jutarnjeg, istražuje se posao dobivanja i izvođenja radova na projektu sortirnice u Mihačevoj Dragi. Gradnja je završena 25. veljače prošle godine, a uporabna je dozvola dobivena 15. ožujka.

Europsko tužiteljstvo, međutim, sumnjiči navedene da je oko samog natječaja za dobivanje tog posla bilo pogodovanja i da je posao na koncu preplaćen.

– Ja imam zaštićeni patent, a oni su kriminalci mene optužili za moj patent. Evo sad čekam advokata da im to objasni. Nije ovo Rumunjska – rekao je kolegama iz Jutarnjeg lista Đuro Horvat. Činio se jako zbunjen.

Vlasnik Tehnix, koji je zagazio u osamdesetu, navodno ima težih zdravstvenih problema zbog čega je nedavno i bio hospitaliziran.

Ispred kuće Đure Horvata u Donjem Kraljevcu, obiteljske katnice jednake svim drugim kućama u toj ulici i većini kuća u Međimurju, dva su policajca u uniformi.

Oko 11 sati na njegovu adresu stigla je i ekipa Hitne pomoći. Za sada nije poznato je li Horvatu pozlilo ili ću došli na intervenciju preventivno s obzirom na njegovu životnu dob i loše zdravstveno stanje.

RANIJE: 

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je da je u suradnji s policijom u utorak u Hrvatskoj uhitio pet osoba zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, počinjenu na štetu Kohezijskog fonda EU.

U tijeku je provođenje hitnih istražnih radnji s ciljem prikupljanja dokaza, navode u priopćenju.

“Činjenice koje se provjeravaju odnose se na pet osoba i jedno trgovačko društvo, za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi”.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, priopćio je EPPO.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da su osumnjičeni: bivša pročelnica riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, njezin suradnik, savjetnik za kapitalne investicije u Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac, direktorica riječke Čistoće Jasna Kukuljan, direktor međimurske tvrtke Tehnix Đuro Horvat i Darko Žagar iz čakovečke tvrtke Žagar koja je izvela projektiranje i projektantski nadzor na projektu sortirnice Mihačeva Draga.

Istražitelji trenutno pretražuju njihove domove na riječkom i međimurskom području.

Source: slobodnadalmacija.hr