Posted By Cvek Katarina Posted On

Sretan nam Uskrs: DZS objavio koliko su skočile cijene namirnica s blagdanskog menija. Grafikoni nisu za one slabog srca

Državni zavod za statistiku stanovnicima Hrvatske čestita Uskrs, uz objavu nekih zanimljivih statističkih podataka.

Iako pripremi za Uskrs svatko pristupa individualno, na svoj način, postoje običaji koji su se uvriježili u narodu. Tako na Cvjetnicu mnogi jutro započinju umivanjem cvjetnim laticama. U 2021. cvijeće i ukrasno bilje prekrivalo je 181 hektar površine, što je znatno manje nego deset godina ranije, kad je pod ovim mirisnim biljkama bilo 409 hektara površine.

Simbol Cvjetne nedjelje je i maslinova grančica. U 2021. pala je proizvodnja maslina, a time i maslinova ulja. Kako se kretala proizvodnja u posljednjih 20 godina, najbolje pokazuje grafikon u nastavku.

U Velikom tjednu pripreme za Uskrs su intenzivnije. Već tradicionalno, valja pripremiti sastojke za blagdanski stol, ali i pisanice. U 2021. uzgojeno je 3,2 milijuna kokoši nesilica, a proizvedeno 736 milijuna jaja.

No ono što zasigurno zabrinjava mnoga kućanstva jesu cijene jaja koje su porasle tijekom cijele 2022., što se nastavilo i u 2023. U veljači ove godine jaja su u Hrvatskoj poskupjela za 64,7% u odnosu na veljaču 2022.

Porast cijena prisutan je i kod drugih proizvoda koji često imaju svoje mjesto na blagdanskom meniju.

Na Veliki petak u mnogim će se domovima pripremati riba. Prema podacima statistike ribarstva, ulov i uzgoj morske ribe mnogo su veći od proizvodnje slatkovodne ribe. Neke od najzastupljenijih morskih vrsta su srdela i lubin, dok je kod slatkovodnih na prvom mjestu šaran. Grafikoni u nastavku pružaju bolji uvid u ulov i uzgoj ribe u 2021.

Osim bogate blagdanske trpeze za najmilije, priprema za Uskrs uključuje i uređenje doma. Nerijetko se ona poklopi s proljetnim čišćenjem i osvježavanjem prostora koje će biti mjesto obiteljskog okupljanja. U 2021. proizveli smo 52,8 tisuća tona sredstava za čišćenje. Iste godine vrijednost izvoza sredstava za čišćenje iznosila je 44,2 milijuna eura, a najviše u Bosnu i Hercegovinu, dok je uvoz tih sredstava bio u vrijednosti od 93,0 milijuna eura, a najviše iz Austrije.

Uskrsno jutro donosi slatko iznenađenje za najmlađe članove obitelji. Šareni celofani kriju razne oblike čokolada i pralina. Prema podacima domaće industrijske proizvodnje, u 2021. proizvedeno je 20,2 tisuće tona čokoladnih proizvoda.

Preferirali slatke ili slane zalogajčiće, ne zaboravite da Uskrs slavi ponovno rođenje i nadu, zajedništvo i okupljanje obitelji. Želimo vam sretan Uskrs!, poručuju iz DZS-a.

Source: slobodnadalmacija.hr