Posted By Cvek Katarina Posted On

Ples na Veliki petak? Neke njemačke pokrajine su ga zabranile

Veliki petak sastavni je dio uskrsnog posta u Rimokatoličkoj crkvi. Zato mnogi Kristovi vjernici ne jedu meso. Umjesto toga, mnogi vjernici i u Njemačkoj jedu ribu, piše Fenix magazin. Naravno, njemački zakon je jasan i kaže kako jedenje mesa u javnosti nikako nije zabranjeno. No, što je s plesom?

Konkretno, “Zakon o zaštiti nedjelje i blagdana” zabranjuje plesne događaje u diskotekama, klubovima, barovima i pubovima kao i većinu koncerata, osim ako se ne radi o npr. kontemplativnom izvođenju klasične glazbe.

Mnoge diskoteke i klubovi ni ne rade tijekom praznika. Što se zabrane plesanja tiče, posebno su stroge savezne zemlje Hessen i Bavarska. U Hessenu zabrana plesanja počinje u noći Velikog četvrtka u 4 sata ujutro i traje do ponoći na Veliku subotu, zbog čega neki klubovi ne puštaju svoje DJ-eve ponovno do ponoći na Uskrsnu nedjelju.

Vrlo slično izgleda u Bavarskoj. Zabrana plesanja stupa na snagu od Velikog četvrtka (6. travnja), u 2 sata ujutro, kao i u Hessenu, a završava u ponoć s Velike subote na Uskrsnu nedjelju. Neki klubovi ističu da na Veliku subotu goste puštaju ranije, no partijanje je ponovno dopušteno tek nakon 23.59 sati.

Zabrana plesa u Hamburgu stupa na snagu tek u noći Velikog petka, od 2 sata ujutro. Od Velike subote plesni podiji ponovno će normalno biti otvoreni. Zabrana plesanja ovdje vrijedi samo u noći s Velikog petka na Uskrsnu subotu.

Source: mojevrijeme.hr