Posted By Cvek Katarina Posted On

Njemački ADAC Hrvatsku po skupoći jednog vida turističkog smještaja stavio na prvo mjesto u EU, hoće li gosti doći?

Sezona kampiranja u Europi počinje najkasnije za Uskrs i tisuće Nijemaca odlaze na odmor. Iako je kampiranje još uvijek relativno jeftino u usporedbi s hotelskim smještajem, ova vrsta odmora također je postala skuplja.

Prema posljednjoj analizi Pincampa, portala za kampiranje ADAC-a, naknade za kampove za 2023. porasle su u prosjeku za sedam posto diljem Europe. Sukladno tome, obitelj s djetetom plaća u ljetnoj sezoni u prosjeku 55,70 eura po noći za parcelu na kojoj mogu koristiti struju i tuš. Lani je bilo 52 eura, piše Marijana Dokoza za Fenix-magazin.

Turisti u Hrvatskoj, pak, moraju duboko posegnuti u džep jer je popularna jadranska zemlja s poskupljenjem od 15 posto postala najskuplja kamping destinacija. Kampisti u Španjolskoj, Austriji i Njemačkoj također moraju prihvatiti velika poskupljenja od deset do jedanaest posto.

Ali to ne znači da je kampiranje svugdje poskupjelo. Usporedbom 11 najpopularnijih zemalja za kampiranje u Europi pokazalo se da je jedna država pojeftinila čak deset posto nego lani: Velika Britanija. U usporedbi s drugim europskim zemljama, kampisti ove godine mogu pronaći relativno jeftin smještaj u kampovima.

Evo koliko obitelj od dvije odrasle osobe i desetogodišnjeg djeteta mora platiti za noćenje na parceli sa strujom i sanitarnim čvorom s tušem te koliko je poskupljenje u odnosu na dosadašnje godine.

1. Hrvatska: 69,30 eura po parceli po noćenju

2. Italija: 65,80 eura

3. Švicarska: 65,70 eura po parkirnom mjestu po noćenju

4. Španjolska: 60,30 eura po parceli po noćenju

5. Austrija: 55,80 eura po parkirnom mjestu po noćenju

6. Danska: 53 eura po parceli po noćenju

7. Nizozemska: 52,60 eura po parceli po noćenju

8. Francuska: 49 eura po parceli po noćenju

9. Velika Britanija: 47,10 eura po parceli po noćenju

10. Njemačka: 42,60 eura po parkirnom mjestu po noćenju

11. Švedska: 39 eura po parceli po noćenju, piše Fenix-magazin.

Source: slobodnadalmacija.hr