VIDEO Usred Zagreba snimio prašinski vrtlog: ‘Dizao se i 30 metara, kao da je mini tornado’

Na Krapinskoj ulici u Zagrebu u ponedjeljak se stvorio neobični vrtlog. Oko 13 sati na kameri ga je ‘uhvatio’ naš čitatelj.

– Bilo je zanimljivo, nisam nikad vidio tako nešto, pogotovo ne u Zagrebu, možda eventualno na moru. Stao sam sa strane da to snimim kako bih mogao pokazati djeci – komentirao je Tomislav (52).​

POGLEDAJTE VIDEO:

Kako kaže, u početku je bio znatno veći nego na videu, ali se prema kraju smanjio, a onda nestao sam od sebe.

– Ta je pojava bila puno viša, išla je i do 30 metara u zrak. Prvo sam mislio da je probio neki šaht, pa da je to neka voda, ali na kraju, kad se sve smirilo, na parkingu je ostao samo pijesak – govori.

Prema riječima Tomislava, sa strane nije bilo ni vjetra ni oluje.

– Izgledalo je kao mali tornado – komentira.

I drugi prolaznici ostali su iznenađeni ovom pojavom.

– Još jedan auto je stao i ljudi u njemu su gledali sa mnom. Prolaznici su se čudili i gledali što se događa – završava.

O čemu se zapravo radi otkrio nam je Petar Radovan, iz Istrameta.

– Lijepa pojava. Dust devil!

Prašinski vrtlog, odnosno ‘Dust devil’ je najčešće bezopasna pojava, iako u svom jačem obliku može uzrokovati manju materijalnu štetu. Kako piše Istramet, pojava najčešće traje kratko, do jedne minute. Promjera je oko deset metara, a zna biti i veća. U SAD-u, primjerice, zabilježeni su vrtlozi stabilnog vremena koji su se uzdizali do jednog kilometra, što je kod nas malo vjerojatno.

Uzdizanje tog vrućeg zraka uzrokovano je naglim zagrijavanjem ravne površine, osobito u ljetnim mjesecima. Konvencija toplog zraka prema sloju hladnijeg može se održati određeno vrijeme, a pritom se formira stup vrućeg zraka što uzrokuje daljnje pomicanje okolnog zraka prema centru rotacije, čime sustav postaje samoodrživ.

Sličnu smo pojavu imali krajem kolovoza 2021. godine, kada je pijavica kod Sljemena prestrašila Zagrepčane.

– Međutim, za kopnene pijavice uglavnom je potreban jači olujni sustav sa izraženom konvekcijom u odnosu na pijavice iznad mora. Njihovu učestalu pojavu ovog ljeta možemo povezati s toplijom atmosferom, odnosno dugim periodom ekstremne topline koji je trajao gotovo puna 3 mjeseca. Prilikom nailaska hladne fronte na tako toplu zračnu masu stvaraju se povoljni uvjeti za razvoj vrtložnih pojava- komentirao je tada Radovan.

Source: 24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)