Milanović o helikopterima za Ukrajinu: Mi ih se ionako moramo riješiti. Plenković: naše procjene nisu nastale iz prsta

U curenju informacija iz Pentagona – spominju se i hrvatski helikopteri koje je Vlada odlučila donirati Ukrajini, a jesu li već stigli na Istok Europe u MORH-u ne otkrivaju uz poruku da je to tajna.

Da nijedan MI8, transportni helikopter sovjetske proizvodnje iz Hrvatske još nije stigao – otkrivaju iz ukrajinskog ministarstva obrane.

U Hrvatskoj su polako odslužili svoje, Vlada je još u listopadu donijela odluku da će i donitrati Ukrajini. No umjesto na ratištu, u Zagrebu čekaju na kiši, izvještava Ana Mlinarić za RTL danas.hr.
Pred ZTC-om danas su parkirani tri MI-8 helikoptera koji će također u Ukrajinu, no ovi očito nisu spremni za put, jer im se na repu i dalje nalazi hrvatski grb. Dvadeset i šest kilometara dalje, u Lučkom, RTL je snimio još dva. Za ukupno pet helikoptera bilo je lako potvrditi da su i dalje u Hrvatskoj.

Imamo nekoliko postupaka pomoći u tijeku – rekao je ministar obrane Mario Banožić – Jedan od njih su helikopteri. I ja očekujem da ćemo uskoro završiti taj transfer.

Tako je ministar govorio prije dva tjedna u Ukrajini, a jesu li do danas neki ipak stigli, u MORH-u službeno nisu htjeli potvrditi: Sve odluke o donacijama tehničke opreme Ukrajini klasificirane su, stoga ne možemo iznositi detalje o donacijama niti o transportima opreme koja se donira.

Nije stigao niti jedan, za RTL potvrđuje savjetnik ukrajinskog ministra obrane Yuriy Sak: Jednom kada je oprema na ratištu, kada je u Ukrajini, i jednom kada pomaže ukrajinskim snagama u izvođenju naših vojnih operacija, onda napravimo video objave, zahvalimo, i onda to postane javno.

Ima li problema oko donacije, ipak ne otkriva: Ta donacija je dio široke suradnje između naših zemalja, i ipričavam se što oko toga moram biti strateški tajnovit, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra obrane Sak.

A hrvatski je plan bio donirati MI-8 i zamijeniti ih Black Hawk-ovima. No ako do donacije ne dođe, novac treba tražiti u proračunu jer ga Hrvatrska neće moći povući iz specijalnog europskog fonda za nadomjestak donirane opreme.

– Ti helikopteri i tako nisu perspektivni, tako da mi i ne bismo imali uvjeta niti računice održavati ih, jer imamo dosta tih helikoptera i toga se treba polako riješavati, komentira predsjednik RH Zoran Milanović, dodajući – A ovo s Amerikancima, živi bili pa vidjeli.

Imamo mi dovoljno helikoptera, dapače, što se tiče potreba što možemo dati a što nam je potrebno za naše funkcioniranje, nisu ni te procjene nastale iz prsta, komentar je premijera RH Andreja Plenkovića.

Lanjske snimke s graničnog prijelaza macelj prikazuju 12 “labudica” na kojima su topovi HV-a koji idu prema Ukrajini. Osim njih, do sada je donirano i 20 tisuća jurišnih pušaka, a 14 helikoptera i dalje su samo najava.

Saborski zastupnik SD-a, Franko Vidović: Najvjerojatnija je opcija da će u neku od kontaktnih zemalja, ako se ide zrakom, prebaciti ih hrvatski piloti.

Sudeći prema dokumentima koji su procurili iz Pentagona, put bi mogao voditi preko Mađarske, iako se Orban, bar javno, protivio prijevozu oružja preko njegove zemlje, izviještava RTL danas.hr.

Source: slobodnadalmacija.hr