Posted By Cvek Katarina Posted On

Vukovarci prosvjedovali tražeći gradnju obilaznice: ‘Živimo uz cestu kojom dnevno prođe više od 10 tisuća vozila‘

Oko stotinjak građana Vukovara, na poziv građanske inicijative „Za vukovarsku obilaznicu”, okupilo se u subotu uz kružni tok kod Osnovne škole Antuna Bauera u Vukovaru na mirnom prosvjedu s kojeg su pozvali na gradnju obilaznice oko Vukovara.

Prosvjedu se pridružio i gradonačelnik Ivan Penava rekavši da je Vukovar jedini grad na državnoj cesti D2, koja od Slovenije vodi prema granici s Srbijom kod Iloka, nema obilaznicu i da je čekaju već 15 godina.

“Vlade dolaze i prolaze, a obilaznice nema. To je veliki problem za nas Vukovarce poglavito građane koji žive uz cestu koja ‘glumi‘ obilaznicu i ljudi strahuju od najgoreg jer tim pravcem dnevno prolazi više od 10.000 vozila, poglavito tegljači i kamioni”, kazao je Penava.

Novinarima je pokazao zaključak Vlade iz 2016. godine kojim se zadužuje resorno ministarstvo na pripremu izrade programa obnove komunalne infrastrukture u Vukovaru do 2021., a čiji je dio trebala biti i gradska obilaznica.

Pokazao je i sporazum o međusobnoj suradnji na izradi toga programa čiji je potpisnik i današnji potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ministar Butković je u petak komentirao za danas najavljeni skup u Vukovaru pak kazavši da razloga za prosvjed nema jer će do kraja godine početi izgradnja obilaznice grada Vukovara i brze ceste Vukovar-Nuštar.

Organizator prosvjeda Domagoj Bilić, koji je i vijećnik Domovinskog pokreta u Gradskom vijeću Vukovara, pozvao je vladajuće u državi da riješe problem nepostojanja obilaznice grada Vukovara rekavši da zbog prolaska tegljača i kamiona posebice trpe mještani prigradskog naselja Lužac.

Također je kazao da bi bio najsretniji da se ostvari Butkovićeva najava, ali i kako sumnja u to jer su vladajući u državi vukovarsku obilaznicu uvijek “izvlačili” pred izbore, a potom je ubrzo i zaboravili. Upitan za političku pozadinu prosvjeda, Bilić je odgovorio da kao gradski vijećnik mora reagirati na probleme građana Vukovara.

U ime organizatora govorila je i Ivana Mujkić, inače predsjednica vukovarskog Domovinskog pokreta, podsjetivši da je 2021. poništen prethodno objavljen natječaj za gradnju vukovarske obilaznice s obrazloženjem da se novčana sredstva moraju preraspodijeliti za druge projekte.

“Dokle će se zanemarivati potrebe nas građana Vukovara. Tražimo da se iznađe alternativni pravac za izmještanje tranzitnog prometa kroz Vukovar i u konačnici da se hitno priđe gradnji te prometnice”, poručila je Mujkić.

Source: slobodnadalmacija.hr