Pogledajte misteriozno biće s 24 oka koje su znanstvenici otkrili

Znanstvenici iz Hong Konga otkrili su novu otrovnu vrstu meduze koja ima 24 oka, piše Mirror. Neobična meduza pronađena je u muljevitom jezercu u rezervatu Mai Po, a ima tijelo manje od dva centimetara i tri ticala koja imaju završetke poput vesla pa mogu plivati brže od ostalih meduza.

Foto: hong kong baptist university

Njenih 24 oka podijeljena su u četiri grupe od po šest, a u svakoj skupini očiju istraživači vjeruju da dvije od njih imaju leće, koje omogućuju formiranje slike, dok ostale četiri mogu samo osjetiti svjetlost.

Foto: hong kong baptist university

– Nazvali smo novu vrstu Tripedalia maipoensis po mjestu gdje je prvi put pronađena. Iako je trenutno poznata samo u Mai Pou, vjerujemo da je ova vrsta također rasprostranjena u susjednim vodama ušća Biserne rijeke – rekao je profesor Odsjeka za biologiju Qiu Jianwen.

Nova vrsta slična je onima pronađenim u područjima poput Jamajke, Floride u SAD-u, Singapura, Australije i Indije, a slabo je poznata u kineskim vodama.

Foto: hong kong baptist university

– Takozvane kutijaste meduze su mala skupina žarnjaka, a postoji samo 49 vrsta prijavljenih vrsta u cijelom svijetu. Naše otkriće Tripedalia maipoensis u Mai Pou, relativno dobro proučenom području u Hong Kongu, pokazuje bogatu raznolikost morskog života u Hong Kongu, pa čak i cijeloj Kini – istaknuo je profesor Qiu Jianwen.

Istraživanje o novoj vrsti objavljeno je u međunarodnom akademskom časopisu Zoological Studies. Meduza je dobila ime po prirodnom rezervatu Mai Po, koji je prepoznat kao ‘Močvara od međunarodnog značaja’.

Source: 24sata.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)