Dr. Zlata Đurđević otkrila dokument koji baca potpuno novo svjetlo: ‘Vanja Marušić nije morala otići‘

Vanja Marušić kao ravnateljica USKOK-a nije imala nikakvu obavezu obavještavati glavnu državnu odvjetnicu o prometnoj nesreći koju je skrivio njezin službeni vozač! Ne samo to – Marušić je imala potpunu autonomiju u ocjeni je li šteta nastala skrivljenim ponašanjem ili krajnjim nemarom vozača i hoće li od njega tražiti naknadu štete. Premda je vozač zaposlenik Ministarstva pravosuđa, ministar ne može naknadno protiv vozača otvarati disciplinski postupak niti tražiti regresnu odgovornost za štetu. O tome je već odlučila Vanja Marušić kao ravnateljica USKOK-a.

Tvrdi to dr. Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, pošto je otkrila dokument koji nitko dosad nije spominjao, a baca potpuno novo svjetlo na događaj zbog kojega je iznuđena ostavka ravnateljice USKOK-a. Riječ je o Odluci o pravilima korištenja službenih automobila Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala iz 2019. godine koju donosi ravnatelj USKOK-a, piše Jutarnji list.

– Odluka je podzakonski akt prema kojem ravnateljica USKOK-a u cijelosti upravlja korištenjem automobila u službene svrhe u USKOK-u. Svaki službeni vozač, pa i onaj koji nije zaposlenik USKOK-a nego je raspoređen na radno mjesto u USKOK, smatra se službenim vozačem u smislu te Odluke, pa tako i vozač koji je službenik pravosudne policije premješten na rad u Ured. Nema dvojbe da je vozač, bez obzira na to što je zaposlenik Ministarstva pravosuđa, službeni vozač sukladno toj Odluci i za njega vrijede propisi koji se u Odluci nalaze – kaže dr. Đurđević i dodaje se u članku 21 točno propisuje što se radi kada se dogodi nesreća i ošteti automobil.

Nema krajnjeg nemara

– U tom slučaju treba izvijestiti ravnatelja USKOK-a, a on će ocijeniti pojedinačnu odgovornost osobe koja je prouzročila nesreću. Ako je šteta nastala skrivljenim ponašanjem ili nemarom, ravnatelj može s tom osobom sklopiti sporazum o naknadi štete. Skrivljeno ponašanje ili nemar može se tumačiti samo u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima prema kojem će zaposlenik odgovarati za štetu kada je uzrokovana krajnjim nemarom – kazala je dalje i napomenula kako u Odluci još piše da o pokretanju postupka za naknadu štete pred nadležnim sudom odlučuje ravnatelj Ureda.

– Dakle, ravnatelj USKOK-a ima potpunu autonomiju u odnosu na sva postupanja u povodu prometne nesreće i naknade štete koja je nastala na automobilu – zaključila je dr. Đurđević. Dodala je da je protiv vozača Vanje Marušić proveden prekršajni postupak, da je on u njemu kažnjen, a ravnateljica je procijenila da se ne radi o namjeri ili krajnjem nemaru, što proizlazi i iz odluke u prekršajnom postupku s obzirom na to da je vozač kažnjen s 2000 kuna i nije mu oduzeta vozačka dozvola.

Takvu istu ovlast ima glavna državna odvjetnica kada se radi o vozilima u Državnom odvjetništvu, odnosno županijski državni odvjetnici za svoja odvjetništva.

Puno objeda

– Inače, ako glavna državna odvjetnica smatra da je Odluka o uvjetima korištenja službenih automobila u USKOK-u nezakonita, prema članku 53 Zakona o državnom odvjetništvu ima ovlast poništiti ili ukinuti svaki nezakoniti akt i sama može donijeti novi. To, međutim, nije učinila – nastavila je dr. Đurđević i dodala da joj je priča o ostavci ravnateljice USKOK-a imala puno rupa pa je pretražila sve propise koji se odnose na spornu situaciju.

– Prvo mi je bilo sumnjivo da bi ravnateljica USKOK-a, dakle osoba visokog moralnog integriteta koja se bavi organiziranim kriminalom i korupcijom, zataškavala prometnu nesreću. S druge strane, bilo je jasno da se u hitnom postupku provode njena javna diskreditacija i difamacija. Pokazalo se da su sve objede na njen i račun njezina vozača bile neistinite – nesreća se nije dogodila u privatno vrijeme, vozilo nije korišteno u privatne svrhe, odmah je pozvana policija, sve je redovito procesuirano, utvrđena je prekršajna odgovornost, a postupak je vođen pred sudom – rekla je dr. Đurđević.

“Nije bila potrebna ministrova suglasnost”

Dr. Zlata Đurđević primjećuje da na stranici DORH-a i dalje nema obrazloženja ostavke ravnateljice USKOK-a nego stoji da odlazi iz osobnih razloga.

– Piše da je glavna državna odvjetnica tražila suglasnost ministra pravosuđa za razrješenje ravnateljice USKOK-a. Ona to ne treba tražiti jer prema Zakonu o državnom odvjetništvu traži mišljenje, a ne suglasnost, što je bitna razlika. Kada tražite suglasnost, to znači da bez nje ne možete osobu imenovati ili razriješiti, a mišljenje nije obvezujuće. Glavna državna odvjetnica politici daje veću ulogu nego što joj zakonom pripada i stavlja se u podređeni položaj prema ministru – kaže dr. Đurđević kojoj je razočaravajuće što je prvo o svemu obaviješten premijer, a onda javnost.

– Umjesto toga su se pustile informacije u javnost koje su diskreditirale Vanju Marušić, a redom su se pokazale netočnima. Takvo postupanje je odlika autoritarnih režima koji se žele riješiti svojih protivnika – rekla je dr. Đurđević.

– USKOK je glavno antikorupcijsko tijelo i srce borbe protiv najopasnijeg oblika korupcije, a to je politička korupcija. Zbog rada USKOK-a smo postali članica EU – podsjetila je na kraju.

Source: slobodnadalmacija.hr