Posted By Cvek Katarina Posted On

‘Zdravo’ posvađao dijasporu: ‘To je srpski. Pozdravio bih tako samo da vidim Djevicu Mariju’

Rođaci iz Hrvatske upozorili su me da ne koristim ‘zdravo’ jer tako pričaju Srbi. Više hrvatski bi bilo ‘dobar dan’, što vi kažete?, pitanje je u jednoj Facebook grupi koje je izazvalo hrpu reakcija.  

Zapravo, počela je prava diskusija, da ne napišemo neku težu riječ, oko običnog pozdrava i načina korištenja.

Pa su tako neki objašnjavali kako se u Hrvatskoj bez problema može koristiti ‘zdravo’, a da vas ne proglase Srbinom, komunjarom ili hrvatomrscem, dok drugi tvrde da se taj pozdrav kod nas ne bi trebao koristiti. 

ŠTO ZNAČE BRE I BOLAN?

Pa tako izvjesni John objašnjava kako on pozdravlja.

– Nikad zdravo nikad. Kako se pozdravlja u Hrvatskoj? Ovisi kome se obraćate. Ako su to svećenici, časne ili religiozni ljudi, onda ‘Hvaljen Isus i Marija’. Ljudima koje ne poznajem kažem ‘Dobro jutro, dobar dan i dobra večer’, prijateljima ‘Bog, bok, ej ili di si. Jedina situacija u kojoj bih koristio ‘zdravo’ kao pozdrav bila bi ako bih vidio Djevicu Mariju. U tom je slučaju apsolutno prihvatljivo reći ‘zdravo ‘ – napisao je John.

‘Zdravo iščezava od 90-tih’

Dr. Slavica Dodig, autorica knjiga „Biblijski krajolici“, „Leksikon biblijskih žena“ i „Leksikon biblijskih muškaraca“, objavila je prije dvije godine kako od 90-tih godina pozdrav “zdravo” postupno iščezava i da je to šteta. Objasnila je i otkud potječe ‘zdravo’.
– “ZDRAVO”, od rimskog pozdrava “Salve”, što znači “U zdravlju”. U Starom zavjetu nalazimo pozdrave: “pozdrav i zdravlje”,  “zdravlje i dobru sreću”, a u Novom zavjetu anđeo pozdravlja Mariju: “Zdravo, milosti puna”. Od 90-tih godina pozdrav “zdravo” postupno iščezava i to je šteta – napisala je dr. Slavica Dodig.

Evo što za riječ ‘zdravo’ kaže hrvatski jezični portal:

Definicija: – pozdrav pri susretu ili rastanku, među vršnjacima i prijateljima i sl. koji jedan drugome govore »ti«; Frazeologija: – Zdravo, Marijo početne riječi katoličke molitve, usp. Zdravomarija. 

Što vi koristite za pozdrav?

Source: 24sata.hr

Comments (0)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)