Beroš u izjavi za ‘Slobodnu‘ o sisačkoj bolnici: Zgrozila me slika dvije pacijentice u istom krevetu, to je nedopustivo!

Hoće li dr.Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice Sisak, čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija biti smijenjen s mjesta ravnatelja te javnozdravstvene ustanove?

To se pitanje postavlja danima nakon što su u javnost “procurile” snimku dvije starijih pacijentica kako zajedno leže na pokretnom krevetu za prijevoz teških bolesnika i nakon niza svojih u najmanju ruku nespretnih izjava, još uvijek nitko ne zna, pa ni sam ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš.

– Zgrozila me slika iz sisačke bolnice o kojoj razgovaramo, jer ukazuje na ono što je potpuno suprotno tendenciji naše reforme. Potpuno neadekvatno postupanje koje ukazuje na nedostatak empatije, pa i stručnosti. Ja mogu shvatiti određene hitne situacije u zdravstvenim ustanovama, međutim za sve postoji propisani organizacijski red. Takve stvari su nedopustive, nisu ljudske i odudaraju od standarda ponašanja prema pacijentima, posebno kada je riječ o teško bolesnim osobama, rekao nam je ministar Beroš.

Istaknuo je ministar kako je i sam desetljećima radio u dežurstvu u hitnoj ambulanti Vinogradske bolnice u Zagrebu.

– Kod nas smo uvijek imali sedam pokretnih kreveta i pratili smo dinamiku dolaska pacijenata. Kad bismo bili pri kraju, nabavili bismo nova kolica. U trenutku kada bi vidjeli da je pet kolica popunjeno pacijentima išli bi po nova kolica, jer nikada ne znate kada i u kojem trenutku će doći pacijenti iz neke velike nesreće ili slično. Nije realno očekivati da ćete u svakom trenutku biti spremni na sve, ali ovo kao ministar moram osuditi, ovo mi je neprihvatljivo, prvenstveno kao čovjeku, kazuje ministar.

Pitate me hoću li smijeniti ravnatelja sisačke bolnice? Prvo i osnovno moram istaknuti kako ja nisam ni sud ni sudac. Ja se moram strogo držati procedure. Čim sam vidio što se dogodilo u sisačkoj bolnici zatražili smo unutarnji nadzor u bolnici, kojim sam nezadovoljan.

Zatražio sam i inspekcijski nadzor koji je u tijeku i daljnje postupanje ovisi o tim rezultatima. Taj inspekcijski nadzor “na stol” treba osim mene dobiti i Upravno vijeće sisačke bolnice, koje će raspravljati o njemu i donijeti neku odluku. Ako ja kao ministar s tom odlukom Upravnog vijeća ne budem zadovoljan imam mandat da donesem odluku, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Znači “odluka je “u rukama” inspekcijskog nadzora?

– Nakon nalaza inspekcijskog nadzora vjerojatno ću zatražiti od ustanove da analizira način postupanja i pridržavanje propisa. Ovakvo ponašanje moram oštro osuditi, kao i izjavu čelnika ustanove, koji je rekao da su pacijentice dobro, a nije bilo tako, s čime je krivo izvijestio javnost o stanju dviju pacijentica. Pacijent mora biti u fokusu i ovakvo ponašanje i ovakvi događaji jako su loši, kazuje ministar.

Ovaj slučaj iz Siska bit će upućen i na adrese mnogih povjerenstava.

– Postoji propisani postupak za ovakve slučajeve. Već sada mogu reći da će slučaj biti proslijeđen Povjerenstvu za stručna pitanja i nadzor Hrvatske liječničke komore zbog sagledavanja načina takvog postupanja, zatim će predmet biti upućen Povjerenstvu za etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore jer je neupitno riječ o etičkom propustu, predmet će biti upućen Agenciji za zaštitu osobnih podataka te će također biti podnesen optužni prijedlog prekršajnom sudu protiv zdravstvene ustanove zbog prekršaja prava na privatnost iz Zakona o zaštiti pacijenata, rekao je Beroš.

Na kraju nam je ministar Beroš potvrdio da se i čuo sa ravnateljem sisačke bolnice koji je izrazio žaljenje čitavim događajem.

Source: slobodnadalmacija.hr