Evo kako se šire dezinformacije, nijedan ‘poznati hrvatski liječnik‘ nije izbačen iz HRT-ova studija, mnogi su nasjeli

Na Facebook profilu Vijest tjedna objavljena je netočna informacija da su hrvatskog liječnika izbacili iz studija jer je otkrio tajnu.

“Neću šutjeti i svima ću reći istinu! Neka me neki pokušaju ušutkati!” Nakon ovih riječi, poznati kardiolog nasilno je izveden iz studija, a program je prekinut.. Tekst o tome što se zapravo dogodilo sada je dostupan na našem portalu na poveznici..”

Objava je to Facebook stranice naziva Vijest tjedna koja mami klikove čitatelja informacijom da se u studiju Hrvatske radio-televizije (HRT) dogodio skandal, piše Melita Vrsaljko za Faktograf.

“Poznati hrvatski liječnik izbačen je iz studija tijekom javljanja uživo zbog odavanja tajne…”, stoji u screenshotu snimke navodnog skandala, objavi koja je prikupila više od 1.500 reakcija na Facebooku.

Facebook stranica koja je podijelila objavu, Vijest tjedna, nije nikakav relevantni medij koji objavljuje provjerene i vjerodostojne informacije. Na njihovom feedu ne postoje nikakve objave koje bi vodile na stranicu koja objavljuje ikakve vijesti.

Međutim, klik na objavu koja prikazuje navodni skandal vodi na stranicu Protovee, navodne tvrtke kojoj u opisu stoji da se bavi izradom “formata”, bez ikakvih dodatnih informacija. Pokušali smo pronaći adresu tvrtke za koju se navodi da joj je sjedište u švicarskom Bernu, međutim, nismo uspjeli. Isto tako, pokušali smo pronaći je li ijedan relevantan hrvatski medij objavio vijest o navodnom izbacivanju liječnika iz programa HRT-a, ali također nismo uspjeli.

Korisnici sami shvatili da nešto ne štima

Da nešto ne štima s ovom viralnom Facebook objavom primijetili su i sami korisnici te društvene mreže. Jedna korisnica u komentaru je napisala kako se ista vijest već i ranije pojavljivala.

Korisnica pritom spominje kako je u prijašnjoj verziji teksta spomenuti liječnik bio Josip Paladino, te da se pritom reklamirao svemoćni lijek za sve.

Faktograf je i ranije pisao o primjerima u kojima se internetski prevaranti služe različitim tehnikama oglašavanja kako bi privukli potencijalne kupce. Jednom prilikom pisali smo upravo o tome kako su se pojavili lažni intervjui s doktorom Paladinom koji nam je krajem rujna prošle godine potvrdio da su prodavači lijeka Tonerina izmislili intervju s njim, zbog čega je slučaj prijavio policiji, Hrvatskoj liječničkoj komori i Ministarstvu zdravstva. Slična prevara, ali s bivšim ministrom obrazovanja Draganom Primorcem kao “metom”, također je ranije kružila na društvenim mrežama. I u promoviranju tih lažnih intervjua na Facebooku su se najčešće koristili “bombastični” i netočni naslovi kako bi se što više korisnika namamilo da kliknu na link.

Budući da navedena objava ne vodi ni na kakvu vijest o skandalu u studiju HRT-a, odnosno, da vodi na stranicu sumnjive kompanije, kao i na činjenicu da niti jedan relevantan medij nije objavio ništa o tom događaju, objavu ocjenjujemo kao netočnu, piše Faktograf.

Source: slobodnadalmacija.hr