Posted By Cvek Katarina Posted On

Povrat poreza: Možda vam je stigla obavijest, provjerite

U korisničke pretince sustava E-građani ovoga su tjedna počele stizati obavijesti o povratu preplaćenog poreza i prireza za 2022. godinu. Predvidivo, ovakva bi obavijest trebala razveselili oko 670.000 građana, a među njima će biti oko 150 tisuća mlađih od 25 godina kojima će porez biti vraćen u cijelosti.

Porezni obveznik rezident ima za 2022. pravo na osobni odbitak, odnosno pravo na neoporezivi dio dohotka u iznosu od 4 tisuće kuna mjesečno uvećano za odbitke za uzdržavanu djecu, supružnika i roditelje, uz uvjet da uzdržavano dijete odnosno drugi uzdržavani član obitelji nije u 2022. ostvario primitke veće od 24 tisuće kuna.

Doduše, ima onih koji su platili manje pa će tako dobiti obavijest da moraju pokriti razliku. To su primjerice oni koji su koristili porezne olakšice iako na njih nisu imali pravo.

Iako dio građana vjeruje da povrat poreza dobivaju samo oni koji su ga zatražili, Porezna uprava automatski provjerava porez na dohodak za većinu građana pa se zahtjevi za povratom, čak ni onih koji na njega imaju pravo, nisu trebali predavati. Porezna uprava će ukupno vratiti oko 230 milijuna eura. Isplata počinje u svibnju

Source: mojevrijeme.hr