Vladajući odbili prijedlog oporbe za raspravu o izbornom zakonodavstvu, prihvatili prijedlog HDZ-ovke

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odbio je u četvrtak većinom glasova oporbeni prijedlog da raspravlja o izbornom zakonodavstvu, prihvativši bez rasprave prigovor HDZ-ove Marije Jelkovac kako Odbor o tome nije ovlašten raspravljati. 

Jelkovac je u prigovoru, pozivajući se na Poslovnik Sabora, navela kako Odbor nije ovlašten raspravljati ni odlučivati o prijedlogu trećine oporbenih članova Odbora jer su u djelokrugu Odbora isključivo točke koje se nalaze na dnevnom redu sjednice Sabora.

Tvrdi da prijedlog kako ga je formulirala oporba nije u skladu sa saborskim Poslovnikom, da je načelan i nije podoban za postupanje Odbora.

Oporbeni klubovi zastupnika željeli su raspravljati o svom zahtjevu da se imenuje stručna radna skupine za novi Zakon o izbornim jedinicama, u koju bi najmanje trećinu stručnjaka predložila oporba.

Traže da broj članova radne skupine iz redova stranaka bude jednak iz vladajućih i oporbenih redova te, kako je Ustavni sud naložio, da svaki glas ima jednaku težinu i da se maksimalno poštuju postojeće administrativno-teritorijalne granice, od županijskih do granica gradova i općina.

Source: slobodnadalmacija.hr