Posted By Cvek Katarina Posted On

Britanski bračni par doselio se u Hrvatsku, i to na selo: ‘Teško da ćemo se vratiti u Britaniju, tamo je jako skupo‘

Često slušamo priče o odlascima Hrvata u inozemstvo u potrazi za boljim životom, no iz Međimurja stiže obrnuta priča. Par iz Velike Britanije doselio se u Štrigovu i ondje pokrenuo posao.

Vezani uz posao, Mark i Gilly putovali su svijetom, no kažu, znali su da će se smjestiti negdje u Europi. Konačna odluka bila je upravo Hrvatska.

– Primjetio sam vinograde, negdje oko Novog Marofa, mislim. Pomislio sam, ovo bi bilo zanimljivo mjesto za život, kaže Mark Whitfield za HTV. 

Tražili su dalje i pronašli Štrigovu, malo međimursko mjesto uz granicu sa Slovenijom.

– Činilo se kao jako lijepo mjesto, ljudi se brinu za svoja imanja, vrlo je mirno. Pomislili smo da je ovo savršeno mjesto za život – rekla je Gilly Whitefield.

U Štrigovi Mark i Gilly žive tri godine, a prošle godine pokrenuli su posao – glamping, takozvano luksuzno kampiranje. 

– Imamo dva šatora, a ove ćemo godine imati četiri. Posao ide jako dobro – ponosno govori Gilly. 

Usporedba života u Hrvatskoj i Britaniji teško je moguća.

– Iz naše perspektive, željeli smo živjeti na mjestu s ugodnijom klimom. Znali smo da je teško da ćemo se vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo, tamo je jako skupo. Pored toga, sviđaju nam se mir i tišina, hrvatska kultura i činjenica da su Hrvati povezani s prirodom, rade na zemlji, sade svoju hranu. Mislim do je to lijep dio života ovdje, govori Mark.

Pokretanje posla u Hrvatskoj nije jednostavno, no ovaj je par imao svu moguću potporu.

– Imali smo odličnu suradnju s lokalnim načelnikom. Bio je iznimna podrška, kao i ostala lokalna vlast, županija i grad Čakovec, urbanizam, turizam. Također, imali smo samo dobra iskustva s lokalnim majstorima – ističe Mark Whitefield. 

Posjećuju lokalne manifestacije i događanja, druže se s lokalnim ljudima i kažu – lijepo im je. 

A susjedi u blizini, također par iz Britanije. Vinske ceste, toplice Sveti Martin, pitomost i priroda, ovaj kraj Hrvatske, očito, čine sve zanimljivijim i primamljivijim strancima.

Source: slobodnadalmacija.hr