Posted By Cvek Katarina Posted On

Propisane su veće kazne zlostavljačima životinja, vaše je da pozovete policiju

U četvrtak su stupile na snagu Izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Jedna od najboljih stvari vezanih uz izmjene jest da su drastično postrožene kazne zlostavljačima životinja. Umjesto dosadašnjih 20 do 100 eura, izricat će im se kazne od 200 do 1.000 eura.

U Zakonu stoji da će se kaznom od 200 do 1.000 eura, kazniti osoba koja “bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa”.

Mali simbolički iznosi kazni ne odvraćaju pojedince od činjenja prekršajnih djela na štetu životinja, ali i ljudi. Veće kazne svakako će djelovati preventivno, što je posebno važno jer zlostavljači životinja često postanu zlostavljači ljudi, poručuju Prijatelji životinja.

Odredbom Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, građani mogu odmah pozvati policiju kada svjedoče zlostavljanju i maltretiranju životinja na javnome mjestu, a policija pritom jedina ima ovlasti zaustaviti loše postupanje prema životinjama i poduzeti mjere za sankcioniranje prekršitelja, ističu u priopćenju. Napominju i kako ostali zakonski propisi nisu primjenjivi u takvim situacijama.

Source: mojevrijeme.hr