Posted By Cvek Katarina Posted On

U ruskom napadu na Ukrajinu najviše stradavaju starije osobe

U ruskoj invaziji na Ukrajinu stariji ljudi pate i umiru po nesrazmjerno visokoj stopi, pokazalo je izvješće UN-a, a neki su umrli jer nisu mogli doći do prijeko potrebnih lijekova ili napustiti svoje podrume u kojima su se skrivali.

Izvješće koje su sastavili promatrači UN-a za ljudska prava pokazalo je da je oko trećina civila ubijenih u prvoj godini rata, odnosno 1346 od 4187 dokumentiranih žrtava, bilo starije od 60 godina.

Reuters piše da je UN otkrio da su starije osobe iznimno teško pogođene nestancima struje zbog ruskih napada na kritičnu infrastrukturu od listopada 2022. zbog čega su mnogi bili zarobljeni u svojim stanovima na katu dok liftovi nisu radili. Drugi su morali biti evakuirani u žurbi, ponekad u kolicima jer nije bilo vremena da se donesu njihova pomagala za kretanje. Mnogi su zato i ostali.

Rusija je u više navrata demantirala gađanje civila i civilne infrastrukture u Ukrajini. UN je zabilježio najmanje 18500 žrtava (uključujući više od 6660 ubijenih) na teritoriju pod kontrolom vlade u Kijevu otkako je Rusija pokrenula svoju potpunu invaziju u veljači 2022.

Source: mojevrijeme.hr